Президентът на Франция Еманюел Макрон тази сутрин е разговарял по

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон тази сутрин е разговарял по
Коментари Харесай

Часове преди инфарктната среща в Истанбул за Сирия, Путин и Макрон са се чули

Президентът на Франция Еманюел Макрон тази сутрин е разговарял по телефона с руския си колега Владимир Путин часове преди четиристранната среща на високо равнище по уреждането на сирийския проблем днес по-късно в Истанбул. Това съобщи телевизионният канал Бе Еф Ем, позовавайки се на източник от Елисейския дворец.

Макрон е подчертал необходимостта от политическо уреждане на сирийския конфликт и е изразил желание участниците в срещата в Истанбул да се ангажират да не допускат използване на химическо оръжие, както и да гарантират трайно спазване на режима на прекратяване на огъня, за да се избегне хуманитарна катастрофа, посочва неназованият източник.

Пресслужбата на Кремъл засега не съобщава за такъв разговор.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Истанбул. Двамата с президента Ердоган вече се намират в двореца Вахдетин, където ще се проведе четиристранната среща за Сирия, съобщава онлайн изданието на турския вестник Yeni Safak. Домакин на срещата е турския държавен глава, а в нея ще вземат участие още Меркел и президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон.

Путин и Макрон също са пристигнали в Истанбул.



Руският държавен глава пристигна в двореца Вахдетин, където бе посрещнат от турския си колега. И двамата не говориха пред медиите.



По време на разговорите лидерите ще засегнат всички аспекти на сирийския конфликт с фокус върху ситуацията на бойното поле, споразумението за Идлиб и политически процес и ще се опитат да хармонизират усилията си за намиране на дълготрайно разрешение на конфликта. Освен това те ще обсъдят постигнатото на 17 септември споразумение между Анкара и Москва за установяване на демилитаризирана зона в северозападната сирийска провинция Идлиб.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР