Потребителите не могат да бъдат ангажирани с каквито и да

...
Потребителите не могат да бъдат ангажирани с каквито и да
Коментари Харесай

Шефът на КЗП предупреди за какви капани да дебнем, когато подписваме договори

Потребителите не могат да бъдат ангажирани с каквито и да е взаимоотношения по договор, ако реално той не е подписан на хартиен носител или по електронен път, каза пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„ Тук става въпрос за това, че преди да се породи действие от едно такова правоотношение, би трябвало потребителят да може да се запознае с финалното съдържание, което може да е възпроизведено върху хартиен носител, но може и върху електронен и, ако е съгласен потребителят с това, което в крайна сметка там е написано, той да се подпише, с което да удостовери, че е прочел, съгласил се е, и че вече може да започне да поражда това правоотношение своят ефект “, каза той.

Коментирайки случай за спечелено дело от КЗП по жалба на потребител за нелоялна практика на телеком в България, той каза, че става дума за „ противоправно поведение на служител (на оператора), който в момента е обект на разследване от прокуратурата “.

„ По същество случаят е следният: Гражданин проявява интерес в интернет към определен абонаментен план, като в резултат на това след месец получава сметка, а след известно време и фактура за голяма сума като неустойка за това, че той уж иска да прекрати този договор, какъвто не е съществувал, защото не е подписван “, разказа Маргаритов.

Според него този случай поставя един принципен въпрос – как да се контролира, най-вече от мениджмънта на компаниите, поведението на тези, които всекидневно влизат във взаимоотношения с потребителите в офисите на търговците, по интернет или по телефона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР