Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за

...
Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за
Коментари Харесай

Португалският президент даде отрицателен тест за коронавирус и излезе от самоизолация

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за КОВИД-19, след като е бил в контакт с човек, който е заразен с коронавирус, и няма да остане в самоизолация, тъй като контактът му с инфектиран се смята за ниско рисков, съобщи в сряда президентската канцелария, цитирана от Ройтерс.

Седемдесет и две годишният президент води кампания за спечелване на втори мандат на изборите на 24 януари.

" След решението на здравните власти президентът, който днес (вчера - б.ред.) вече даде отрицателен тест за КОВИД-19, ще поднови работния си график ", посочи канцеларията му в изявление, качено на официалния му сайт.

Португалия прие в сряда удължаване на извънредното положение, след като денонощният ръст на новозаразените в страната с близо 10 милиона души население достигна рекорд от 10 027 души, което оказва засилен натиск върху здравната система.

Португалия, която от началото на пандемията е регистрирала 446 606 случая на коронавируса, разхлаби рестрикциите около Коледа, но ги затегна отново в новогодишната нощ със забрана за пътуване между населените места и за обществени събирания.

За да се справят с пандемията депутатите дадоха " зелена светлина " за удължаване на извънредното положение, което трябваше да приключи днес, с още една седмица до 15 януари.

Въведените в момента мерки включват нощен полицейски час от 23.00 ч. до 5.00 ч. сутринта и полудневна карантина от 13.00 ч. до 5.00 ч. сутринта през уикендите в много от общините в страната.

" Отново имаме огромен натиск върху националната здравна система и се опитваме да реагираме ", заяви пред журналисти здравният министър Марта Темиду в момент, когато повече от 500 пациенти с КОВИД-19 се намират в интензивни отделения. " Нуждаем се от помощта на всички ", допълни тя.

За да се намали натискът върху здравната система Темиду вчера разпореди болниците в района на Лисабон да преустановят всички неспешни медицински услуги и да приемат собствени резервни планове за борба с пандемията.

" Следващите няколко дни ще бъдат много тежки ", каза здравният министър.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17951  Каталуния още веднъж затваря границите си до 18 януари Каталуния още веднъж затваря границите си до 18 януари  1002 нови случая на ковид у нас 1002 нови случая на ковид у нас  Британският парламент гласоподава по-строги карантинни ограничения до 31 март Британският парламент гласоподава по-строги карантинни ограничения до 31 март
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР