По инициатива на Бойко Борисов България и Македония ще действат

...
По инициатива на Бойко Борисов България и Македония ще действат
Коментари Харесай

Борисов предложи грандиозна новина, свързана с България и Македония

По инициатива на Бойко Борисов България и Македония ще действат за отпадане на митническото облагане, за да скочи стокообменът между двете страни.
Българският премиер е предложил въпросът за нулевите митнически ставки да се обсъди между финансовите министри на двете страни, стана ясно след срещата му със Зоран Заев в Министерския съвет .
Заев хареса идеята и даде пример, че в момента Македония и Сърбия имат нулеви митнически ставки, докато за Македония и България те са от 5 до 35%.
Понеже аз съм прагматик - по най-бързия начин ще искаме сертифициране през ЕЕ, зарече се Борисов. 605 млн. евро е в момента стокооборотът, ще имаме милиард веднага, прогнозира Борисов за съживяването на двустранната търговия, ако митническите ставки станат нулеви.
Борисов и Заев обсъдиха въпроси от двустранно значение, както и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Приятелството ни никога не е било по-голямо и постепенно ще расте и ще се засилва, възкликна от своя страна Зоран Заев.
Той още веднъж благодари за приноса на България за това темата за Западните Балкани да влезе в дневния ред на нашето председателство и за шанса, който в момента македонците имат - да започнат преговори с ЕС през юни.
Днес сме се събрали да празнуваме важни, исторически дати и да отчетем свършеното, каза Борисов. Българското председателство остана в историята с темата Западни Балкани. Никой не е вярвал, че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат, наблегна българският премиер след едночасовата среща в МС.
Докато двамата разговаряха в Министерския съвет, двамата министри на културата Асаф Адеми и Боил Банов поднесоха заедно венец на паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по повод 147 г. от рождението му. По-късно двамата в присъствието на Борисов и Заев подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата между България и Македония до 2021 г.

Веднага след съвместното изявление в Гранитната зала Борисов и Заев се отправиха към Македонския културен център, за да присъстват на поетично-музикален спектакъл отново по повод годишнината на еднакво тачения от двете страни войвода, борил се за свободата на македонските земи - Гоце Делчев.

Източник и снимки: Канал 3

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР