От официалната страница на Българската православна църква - Българска патриаршия

...
От официалната страница на Българската православна църква - Българска патриаршия
Коментари Харесай

БПЦ излъчва на живо литургията за Великден

От официалната страница на Българската православна църква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ във Фейсбук ще бъде излъчено на живо богослужението за Възкресение Христово, което ще е на 18 април, на Велика събота, от 23.25 часа от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".Вечерната литургия за Възкресение Христово на 18 април ще бъде излъчена на живо и от страниците във Фейсбук на Неврокопската епархия, на Пловдивската епархия, на Варненската епархия и на Старозагорската епархия, възможно е и от Русенската епархия също да се включат онлайн. Това съобщи за БТА богословът Ангел Карадаков, който е и редактор в официалния сайт на Българската православна църква - Българска патриаршия. Той отговаря и за излъчването на живо на богослуженията в официалната страница на БПЦ-БП във Фейсбук.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5539
Дори и дадена епархия в страната да не излъчва богослуженията, то почти във всички епархии свещениците излъчват литургиите - от личните си профили, или от интернет страниците на храмовете. Това масово излъчване сега на богослуженията от епархиите на БПЦ е заради ограничителните мерки за коронавируса, но и преди някои от епархиите излъчваха на живо, но не така постоянно, както сега, обясни Ангел Карадаков. Той каза, че сега ще се излъчват онлайн литургиите за Великден,

за да може хората, които не отидат в храмовете, да не се чувстват духовно ощетени, защото не могат да присъстват.

По принцип, Ловчанската епархия използва приоритетно видеомрежата YouTube, като публикува по-често проповеди на Ловчанския митрополит Гавриил.

На Велика събота вечерното богослужение за Възкресение Христово ще започне пред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски "

През тази година няма да бъде донесен Благодатният огън от Йерусалим заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса, каза Ангел Карадаков. Той обясни, че на вечерното богослужение от 23.25 часа на Велика събота, на 18 април, пред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще бъде изнесен Благодатният огън, който е запазен от миналата година.

Пред храма ще бъде изграден специален подиум, на който ще бъде патриарх Неофит. Там - пред патриаршеската катедрала, ще бъде прочетено Евангелието, което възвестява Христовото възкресение и ще започне т.нар. Пасхална утреня, предшестваща литургията в храма. Тези празнични богослужения, освен от официалната страница във Фейсбук на Българската православна църква - Българска патриаршия, ще се излъчват пряко и от Българската национална телевизия.

Българската православна църква полага много усилия, за да се спазват всички мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса и от 30 март, когато се състоя срещата между Светия синод и Националния оперативен щаб, оттогава всичките предпазни средства в църквите са задължителни. Още от 30 март в църквите не може да се влезе без защитни маски и ръкавици, а храмовете постоянно се почистват с необходимите препарати, заяви Ангел Карадаков.

След обявяването на извънредното положение за коронавируса започнаха да се излъчват неделните празнични богослужения от страницата на БПЦ във Фейсбук

Веднага, след като беше обявено извънредното положение в страната във връзка с разпространението на коронавируса, с благословението на Неврокопския митрополит Серафим, който е духовен надзорник и ръководител на официалния сайт на Светия синод, започна излъчването на живо на всички неделни празнични богослужения от официалната страница на БПЦ-БП във Фейсбук. Това стана за първи път на Неделя православна, на 15 март, но преди това също бяха излъчвани на живо църковни събития и богослужения, каза Ангел Карадаков.

Той обясни, че във връзка с извънредното положение са започнали всяка неделя излъчванията на живо във Фейсбук страницата на БПЦ, като е имало такива излъчвания и на големите празници - на Благовещение, който беше на 25 март.

Интересното е, че службите, които са онлайн, са гледани от по над 20 000 души, а първата Света литургия, излъчена заради пандемията от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", беше гледана от над 65 000 души.

Това показва необходимостта за вярващите богослуженията да бъдат излъчвани и онлайн, отбеляза богословът.



" Другите епархии на БПЦ също започнаха да излъчват на живо и това е едно обръщане на много от епархиите към социалните мрежи, които могат да помогнат за това по-лесно духовните послания да достигнат до вярващите ", коментира Ангел Карадаков.

Той каза, че Пловдивската епархия има от няколко години своя православна телевизия и излъчва от нея богослуженията на живо. От православната телевизия в Пловдив вярващите ще могат да гледат предстоящите литургии за Великден. На живо започнаха да излъчват от своите страници във Фейсбук също Неврокопската епархия, Варненската епархия, Старозагорската епархия. В Неврокопската епархия се излъчват всички богослужения - и сутрин, и вечер, обясни богословът.
В Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ от чужбина също ще се излъчват на живо богослужения за нашите сънародници, които са в различните държави. Много от свещениците започнаха да излъчват богослуженията от енорийските храмове чрез личните си профили, за да може, който няма възможност да отиде в тях, да гледа литургиите. " Всичко това показва, че има своебразно обръщане на Църквата към модерните технологии, които много помагат в сегашната ситуация, свързана с коронавируса ", отново отбеляза Ангел Карадаков.

Българската православна църква има официална страница във Фейсбук от 2017 година

През 2017 година Светият синод реши да направи официална страница на Българската православна църква във Фейсбук,за да може БПЦ да бъде по-близо до хората, защото през последните пет-шест години много от българите активно контактуват чрез социалните мрежи и особено във Фейсбук. По този начин БПЦ скъси дистанцията с вярващите и те може да пишат до Българската патриаршия, ако имат някакви запитвания. Например, как да си извадят кръщелно свидетелство или по други въпроси за вярата, като по този начин общуването между БПЦ и хората става много по-достъпно, коментира Ангел Карадаков.

Той припомни, че в предишни години, от Фейсбук страницата на БПЦ бяха излъчвани изборите на митрополити, църковни конференции и някои неделни служби.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5539  Съединени американски щати записаха нов тъмен връх - 2569 смъртни случая от Ковид-19 за денонощие Съединени американски щати записаха нов тъмен връх - 2569 смъртни случая от Ковид-19 за денонощие  Южна Корея записва най-малкия брой инфектирани с COVID-19 за денонощие Южна Корея записва най-малкия брой инфектирани с COVID-19 за денонощие  Какво описа първият служител на реда у нас, излекувал се от COVID-19? Какво описа първият служител на реда у нас, излекувал се от COVID-19?
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР