„Молим да се смени името на дъщеря ни! Заради грешка

...
„Молим да се смени името на дъщеря ни! Заради грешка
Коментари Харесай

Заблеян чиновник обърка живота на малко момиче от Родопите! След 12 кошмарни години родителите...

„ Молим да се смени името на дъщеря ни! Заради грешка преди 12 години длъжностно лице я записа в акта за раждане Мевля, а това в превод на арабски означава „ Аллах”!”. Тази молба отправиха родителите на 12-годишно момиченце от Родопите пред Районния съд в Кърджали, пише „ Родопи voice”.

Семейството се сдобило с дъщеричка през 2006 година. Желанието на майката и бащата било детето да се казва Мелда, но длъжностното лице записало собствено име Мевля. По-късно то било отразено и в акта за раждане.

Родителите живеели в чужбина, често гостували и в Турция. „ Носенето на лично име Мевля създава на нас и детето редица неудобства, свързани с интеграцията в обществото заради превода на думата от арабски на български. Това не се възприема в училище и на обществени места, не се одобрява от хората и смущава детето”, посочиха в мотивите си родителите на Мевля.

Много пъти им задавали въпроса защо са избрали за момиче точно това име, което било прекалено „ тежко”, а самият превод бил в „ противоречие с обществото”.

„ Всички роднини, баби и дядовци я представят като Мелда, както искахме да я запишем”, посочиха родителите.
В крайна сметка, след 12 години „ трудни обяснения”, съдът в Кърджали одобри молбата на семейството и промени собственото име на момиченцето на Мелда.

Това не е първият случай в Родопите, в който родители се обръщат към съда с молба за смяна на име и дори фамилия на децата си. Причините са различни, в много от случаите обаче те са за по-лесно „ вписване” в Западното общество, където хиляди нашенци са се отправили на гурбет. В други обаче, мотивите са дори „ опозоряващи”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР