Митът, че децата са по-устойчиви на коронавируса, е развенчан. Оказа

...
Митът, че децата са по-устойчиви на коронавируса, е развенчан. Оказа
Коментари Харесай

Педиатър обясни има ли усложнения при децата след COVID-19 и какво е мултисистемен синдром

Митът, че децата са по-устойчиви на коронавируса, е развенчан. Оказа се, че вирусът нанася сериозни поражения на детския организъм, като различни публикации говорят за " мултисистемен синдром ", който се развива след инфектиране.

В същото време всички вече са на детска градина или училище, а родителите спорят по въпроса дали трябва малчуганите да бъдат тествани периодично с антигенни тестове. " Искам да успокоя родителите, че няма да се стигне до този синдром сред българските деца. Той не е характерен за българския етнос. Той е добре описаният синдром на Кавазаки, който е доказан в Япония. Стотина случаи са описани и в Лондон, но 70% от тях са деца от африкански и азиатски произход ", каза педиатърът д-р Марио Янакиев в ефира на Bulgaria ON AIR. Той поясни, че това представлява инфекциозно-имунно заболяване.

" Не е причината само COVID-19, за да се отключи заболяването. Трябва да имаме предразположение на организма. Българските лекари много добре го познават. Симптомите са висока температура повече от 3 дни, обрив, който не е характерен за коронавирусната инфекция. Уголемени лимфни възли, конюнктивит на очите, подпухнали ръце, пръсти и длани ", допълни д-р Янакиев. И отбеляза, че коронавирусната инфекция при неговите пациенти протича леко. " При децата протича много по-леко, защото те нямат още изградени специфични рецептори. Смятам, че не трябва да се тревожим и за третата вълна, защото тя е нещо като втората вълна на грипа. Винаги сме я имали, характерното за нея е, че протича по-леко и с по-малко усложнения ", подчерта педиатърът.

По думите му проблемът е, че организмите ни са изтощени. " Винаги препоръчвам индивидуална профилактична програма. Личният лекар ще определи точната схема, никакво самолечение. Има нюанси при децата. Оптимист съм и смятам, че ще излезем от тази вирусна инфекция. За първи път имаме здравен министър, който знае какво прави ", категоричен е д-р Марио Янакиев.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19602  Словакия стяга карантинните правила за идващи в страната Словакия стяга карантинните правила за идващи в страната  Проф. Кожухарова с коментар за ограниченията у нас и разновидността на COVID-19 Проф. Кожухарова с коментар за ограниченията у нас и разновидността на COVID-19  В Пазарджик се постанова въобновяване работата на второ Ковид поделение В Пазарджик се постанова въобновяване работата на второ Ковид поделение
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР