Коронавирусът покоси много домове за възрастни хора във Франция, сеейки

...
Коронавирусът покоси много домове за възрастни хора във Франция, сеейки
Коментари Харесай

Френски дом за възрастни хора поведе битка срещу COVID- 19 и победи

Коронавирусът покоси много домове за възрастни хора във Франция, сеейки смърт по пътя си, ала Валери Мартен се е зарекла в ръководения от нея дом това да не се случва.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7236
Мерките, предприети от нея, за да предотврати заразяването с вируса и смъртта на уязвимите възрастни хора, за които се грижи, са били драстични и ефективни: тя и персоналът й се поставят под карантина заедно със 160-те обитатели на дома.
В продължение на 47 дни и нощи персоналът и възрастните хора в дома " Виланова ", намиращ се в покрайнините на град Лион, Източна Франция, чакат бурята на коронавируса да отмине.

В същото време Ковид-19 отне живота на десетки хиляди хора в други такива домове в Европа, включително на повече от 9000 души във Франция, предава БТА.

" Казах си " Не. Не и моят. Хората, за които се грижа, имат още толкова много неща, за които да живеят. Не искам този вирус да ги убие, след като са преживели толкова много ", казва Мартен в интервю.

Вчера Мартен и 12 нейни колеги, които през целия този период остават в дома, сложиха край на карантината си с радостни прегръдки и песни и отбелязаха една повдигаща духа победа: тестовете за коронавирус на всички обитатели на дома са отрицателни. Служителите в дома, които се нарекоха " щастливо изолираните ", излязоха от дома с автомобилите си и с надути клаксони се отправиха да се срещнат със семействата си, домашните си любимци и домовете си.

" Успяхме. Всеки ден, всеки час беше победа ", казва Мартен.

Макар Ковид-19 да отне живота на десетки хора в други домове, Мартен казва, че само четирима души са починали във " Виланова " по време на карантината, като няма признаци някой от смъртните случаи да е свързан с коронавируса. Средната възраст на хората в дома е 87 години и броят на починалите не е нещо неочаквано, казва тя.

Тъй като персоналът и обитателите на дома са били под карантина заедно, във " Виланова " не е имало нужда хората да бъдат поставяни под карантина в стаите си, както в другите домове, за да не бъдат заразени от идващите отвън. Това е спестило на възрастните хора самотата, преживяна от други. " Виланова " разрешила на обитателите на дома да общуват помежду си и да излизат на чист въздух.

Мартен казва, че не е искала хората в дома да се чувстват като " затворници " и че, според нея, е нямало да бъде правилно тя да продължи да влиза и излиза от дома, докато те са лишени от тази свобода по силата на въведената на 17 март във Франция карантина.

Обитателите на дома в началото били поставени под карантина в стаите си за два дни, докато персоналът почисти навсякъде и това довело до " катастрофа ", разказва Мартен.

" За два дни видяхме хора, които вече не искат да ядат, не искат да стават, хора, които казват: " Защо ме къпете? Безсмислено е ", споделя тя.

Двадесет и девет от общо 50-те служители на дома изявяват желание да останат и на 18 март си донасят възглавници, спални чували и дрехи, като първоначално предвиждат срокът на карантината да е три седмици. Впоследствие обаче решават да го удължат. Друга част от служителите, които са навън, идват да помагат, като те нямат контакт с възрастните хора, носят маски и взимат други защитни мерки за предотвратяване на случаи на заразяване. Персоналът е спал на матраци на пода. Мартен е спала в офиса си. Един от доброволците остава у дома 10-месечно бебе. Отборът е отброявал оставащите дни от карантината на черна дъска с надпис " Винаги заедно, от сърце ".

Мартен казва, че първото най-важно нещо, което ще направи, е да успокои котката си Фанта, с която са се отчуждили. Един от най-странните моменти от карантината за Мартен е бил този, в който тя се е качила отново на автомобила си и е чула същата песен, която е слушала на си ди плейъра в него седем седмици по-рано, когато е паркирала във " Виланова " - " Мисията невъзможна " на Лимп Бизкит.

" Беше като да влезеш във ваканционен лагер. Да си под карантина с още 130 души е приятно преживяване ", казва тя.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7236  Над 900 000 лв. подкрепиха българите по фонд Над 900 000 лв. подкрепиха българите по фонд " Обединени против COVID-19 "  Каракачанов: Трябва да създадем по този начин, че след рецесията българите да останат тук

Каракачанов: Трябва да създадем по този начин, че след рецесията българите да останат тук  До дни отварят детските кухни в София До дни отварят детските кухни в София
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР