Комунистическа Куба съобщи късно снощи, че е подписала споразумение с

...
Комунистическа Куба съобщи късно снощи, че е подписала споразумение с
Коментари Харесай

Куба ще си сътрудничи с Иран за ваксина срещу COVID-19

Комунистическа Куба съобщи късно снощи, че е подписала споразумение с Иран за трансфер на технология за най-напредналата си разработка на ваксина срещу коронавирус и за провеждането на последния етап от клиничните тестове с инжектиране на хора в Ислямската република, съобщи БТА.

Двете страни са обект на строги санкции на САЩ, които не включват лекарствата, но често отблъскват чуждестранните фармацевтични компании да търгуват с тях, така че те се стремят да разчитат на себе си. Освен това и двете страни нямат пари.

Иран започна да тества върху хора първата си собствена ваксина срещу COVID-19, кандидатстваща за одобрение, докато в Куба има четири разработки, които обаче още не са изпробвани върху хора. Една от най-напредналите й кандидат ваксини, Соберана 2 (Soberana 2), е приключила втората фаза на изпитания, започнала на 22 декември, и ще бъде тествана върху около 150 000 души в Хавана.

Карибската държава обаче ще трябва да проведе повече тестове върху хора в чужбина, тъй като няма висок процент на заболеваемост поради успешните действия срещу заразата, посочиха представители на властите. В същото време Иран е най-тежко засегнатата страна в Близкия изток. Кубинският институт за разработка на ваксини " Финлай " съобщи снощи, че е подписал споразумение с иранския институт " Пастьор " за сътрудничество при тестването на Соберана 2. Така според него синергията ще помогне на двете страни да напреднат по-бързо.

Говорител на иранското министерство на здравеопазването, цитиран от ирански медии посочи, че ще бъдат привлечени 50 000 доброволци за тестването на трета фаза на клиничните тестове. Тестовете върху хора в страната са предварително обусловени от трансфера на технология и съвместно производство.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 18071  Кралица Елизабет II и принц Филип се имунизираха против COVID-19 Кралица Елизабет II и принц Филип се имунизираха против COVID-19  Проф. Генчо Начев: COVID-19 може да аргументи кардиологични проблеми или да ги обостри Проф. Генчо Начев: COVID-19 може да аргументи кардиологични проблеми или да ги обостри  Вирусолог: Антителата на имунизираните с Pfizer обезвреждат сполучливо новата разновидност на COVID-19 Вирусолог: Антителата на имунизираните с Pfizer обезвреждат сполучливо новата разновидност на COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР