Електронните рецепти стартират от утре. Тогава всички аптеки и лични

...
Електронните рецепти стартират от утре. Тогава всички аптеки и лични
Коментари Харесай

От утре аптеките и личните лекари ще имат достъп до системата за електронна рецепта

Електронните рецепти стартират от утре. Тогава всички аптеки и лични лекари ще имат достъп до Единната национална система. Ако сте карантиниран, трябва да се обадите на личния си лекар, който да ви предпише терапия и да изпрати електронната рецепта в системата, а ваш близък да отиде за лекарствата.

“Това са всички лекарства, които са по здравна каса и извън здравна каса. Тоест рецептата става една и за каса, и за нормалната бяла рецепта, обединяват се в една “, каза Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София – Столична пред БТВ.

Всеки пациент ще може да вижда лекарствата си в персонално електронно досие, а лекарите и фармацевтите ще имат два варианта на достъп до него.

„ По предложение на съсловните организации ще променим QR кода. Той ще остане като опция, с ЕГН и дата на издаване на рецептата, но той ще остане като опция “, обясни Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

За определен период от време хартиените и виртуалните рецепти ще бъдат издавани паралелно. В този пробен период ще има лекарства, които няма да се предписват електронно.

„ Тези лекарства, които са под специален режим. Това са жълтите и зелените рецепти, т.нар. В първия етап няма да влизат лекарствата, които са без рецепта и хранителните добавки “, обяснява Сапунаров.

Въпрос на настройка на системата е дали лекарят ще може да коригира вече издадена рецепта и как фармацевтът ще предлага и по-евтин вариант на медикаментите.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16926  15% от учителите биха се ваксинирали против COVID-19 15% от учителите биха се ваксинирали против COVID-19  Съпругата на френския президент е с негативен тест за COVID-19 Съпругата на френския президент е с негативен тест за COVID-19  Полша ще вкара от 28 декември национална карантина за справяне с COVID-19 Полша ще вкара от 28 декември национална карантина за справяне с COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР