Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ и СПИН.

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ и СПИН.
Коментари Харесай

Светът на един българин се срина, след като чу диагнозата ХИВ, но след това се оказа, че…

Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ и СПИН. Хората, които живеят с вируса в света, са близо 37 милиона души. Ето историята на един българин със СПИН, показана в bTV.

Той е млад, добре изглеждащ и забавен. Получил е престижно образование и е нает на високоплатена работа. Не обича безразсъдното каране и високите скорости и не отговаря на обществената представа за ХИВ-позитивен. Ще го наречем Андрей, защото държи да остане анонимен.

„ Повечето хора не биха реагирали добре, ако разберат, че до тях е човек с тази диагноза. Това е, което най-много ме притеснява, и е основната причина да дам това интервю”, разкрива той.

Светът за Андрей за миг рухва, когато преди години при рутинен тест получава положителен резултат за ХИВ. „ Почувствах се буквално сякаш земята под краката ми е изчезнала и съм във въздуха – свободно падане. Наистина не можеш да усетиш нищо, страшен шок е. Ти си абсолютно безчувствен”, спомня си той.

Следват кръвни изследвания в Националната потвърдителна лаборатория и след окончателни положителни резултати, започва лечение. Преживява емоционален срив и депресия. Мъжът разбира, че е заразен от партньор, който е с ХИВ, но не се е лекувал и не го е предупредил.

„ Първоначално чувствах огромен гняв и желание за отмъщение. Но постепенно това отмина”. признава Андрей. Младият мъж се свърза с бившите си партньори и с облекчение научава, че не е предал вируса на тях. След първоначалния стрес животът му продължава както преди.

„ Единственото нещо, което се промени в моя ежедневен живот, е, че пия хапчета веднъж на ден, което е съдба на адски много хора, с диабет или с други хронични заболявания”, допълва той.

Съвременната терапия блокира разпространението на вируса и намалява съдържанието му в организма до степен, в която е почти невъзможно предаването му на друг човек.

„ Предразсъдъците, с които съм се сблъсквал, са най-вече два – че това е смъртна присъда и аз скоро ще умра, което не е вярно изобщо. И хората просто не приемат факта, че като приемаш тази терапия, си безопасен. Хората трябва да знаят, че има начин ХИВ да бъде спрян. И това е като всички заразени започнат терапия веднага и започнат да се придържат към нея”, категоричен е Андрей.

Каузата му е да помогне на обществото да приеме ХИВ-позитивните и да ги подкрепи.

„ Много е трудно, особено в някои ситуации, когато не ти е добре и хората те питат защо не ти е добре, да ги излъжеш. И освен че със сигурност искам да се открие лечение на това заболяване, искам обществото да го приеме така, както се приема диабет или други хронични заболявания, като нещо, което е напълно овладяно и с което се живее нормално”, посочва той.

Придържането към терапия запазва здравето на ХИВ-позитивния и предпазва околните от инфектиране.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР