Върховният касационен съд отмени присъдите на айтозлиите Златко Кънев и

...
Върховният касационен съд отмени присъдите на айтозлиите Златко Кънев и
Коментари Харесай

Отмениха шестте години затвор на гардовете Златко Кънев и Тихомир Петров, от които пропищя цял град

Върховният касационен съд отмени присъдите на айтозлиите Златко Кънев и Тихомир Петров. Долните две инстанции решиха, че те са виновни и трябва да лежат по шест години в затвора. Сега обаче делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав, съобщава " Флагман ".

Припомняме, че процесът е за изнудване и побой. Според обвинението потърпевши са били шефката на заведението „ Арт клуб “ в Айтос Валентина Василева, както и охранителят от фирма „ Аватари “ Йордан Стойков. Последният дори е останал без дясното си око в резултат на физическо нападение.

Прокуратурата твърди, че в качеството си на охранители Кънев и Петров са рекетирали Василева да наеме тяхната фирма VTA Security за сметка на „ Аватари”. Криминалните деяния били извършени в периода декември 2013 г. – февруари 2014 г.

Специализираният наказателен съд (СНС) бе определил шест години затвор за Кънев и Петров, както и парични глоби – съответно 3 и 4 хиляди лева.
След жалби на подсъдимите Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) потвърди присъдите.

Жалбите на Кънев и Петров пред последната инстанция обаче са дали резултат.
Върховният касационен съд (ВКС) на 12 ноември 2018 г. е отменил изцяло решението на АСНС от 18 декември 2017 г.

Съдиите Галина Захарова (председател), Елена Авдева и Галина Тонева (членове) връщат делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния специализиран наказателен съд.

Според решението на ВКС, долната инстанция е потвърдила присъдата на СНС, без да спази стандарта на Наказателно-процесуалния кодекс, свързан с посочването на основанията, поради които не приема доводите, изложени в жалбите на осъдените.

Нарушени са и основни принципи от наказателния процес за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Във ВКС считат, че е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила.
Това налага отмяна на проверявания въззивен съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на втората инстанция.

„ При повторното му разглеждане съдът следва да положи усилия за допълване на доказателствената съвкупност с необходимите и възможни доказателства и доказателствени средства, да подложи на проверка всички приобщени към доказателствената маса такива, да ги анализира поотделно и в съвкупността им, като формира изводите си за наказателната отговорност на подсъдимите и приложимия материален закон въз основа на обективно установените релевантни факти по делото”, посочват още от ВКС.

Друг мотив на върховните съдии е, че „ атакуваният пред касационната инстанция съдебен акт не съответства на стандарта на разпоредбата на чл.339 ал.2 от НПК, тъй като в основната си част възпроизвежда мотивите от присъдата на СпНС, а отговорите на възраженията на страните, които са я атакували, въпреки значителния обем на изготвеното решение, са непълни и схематични, като липсват съображения по основни фактически положения, правилното установяване на които е в основата на законосъобразността на правните изводи на решаващия съдебен орган”.

В мотивите си ВКС е изложил подробно конкретни ситуации и обстоятелства по делото, които долната инстанция не е изследвала в достатъчна дълбочина.

Справка на „ Флагман” показа, че върнатото дело вече е разпределено на нов състав в АСНС с докладчик съдия Даниела Росенова. Първото заседание трябва да е на 1 февруари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР