Бързо растящите икономики в Азия ще изпаднат в икономически застой

...
Бързо растящите икономики в Азия ще изпаднат в икономически застой
Коментари Харесай

Икономическият растеж на Азия ще спре за първи път от 60-те години

Бързо растящите икономики в Азия ще изпаднат в икономически застой заради епидемията от коронавирус, като положението ще бъде по-тежко, отколкото при световната финансова криза през 2008-2009 година и азиатския икономически срив през 1997-98 година, предупреди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от ДПА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5554
Регионът ще има нулев растеж за първи път от 60-те години, каза Чен Генг-ри, директор на отдела за Азия и Тихоокеанския регион в МВФ. Той прогнозира, че икономическите последици от пандемията ще бъдат " жестоки, повсеместни и безпрецедентни ".

Макар че Азия ще се справи по-добре, отколкото други региони, фактори, сред които влошаване на търсенето от чужбина в Европа и Северна Америка, където се очаква тежка рецесия, ще спънат азиатските икономики, коментира представителят на МВФ на пресконференция във Вашингтон.

Над 70 милиона души в арабския регион са застрашени от COVID-19 заради лоши хигиенни условия

Пандемията отне живота на 136 000 души по света, като накара правителствата да наложат ограничителни мерки, които пречат на търговията, предизвиквайки, по думите му, " невиждана досега криза " за Азия. За разлика от кризата 2008-2009 година икономическият растеж на Китай, най-голямата азиатска икономика, откъдето тръгна пандемията в края на 2019 година, ще потъне от 6,1 на сто през 2019 до 1,2 на сто тази година.

Икономиките, които зависят от Китай, като Австралия и Малайзия, вероятно ще отчетат по-дълбока рецесия, със свиване съответно 6,7 на сто и 1,7 на сто. На други места фактори като намаляване на туризма, нарушаване на търговията и производството ще се отразят сериозно, според МВФ.

Япония, втората по големина азиатска икономика, ще се свие с 5,2 на сто, а Тайланд, където туризмът е около 10 процента от брутния вътрешен продукт, се очаква да отчете спад с 6,7 на сто.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5554  Жестоки ограничения поради COVID-19 към църквите в София на Великден

Жестоки ограничения поради COVID-19 към църквите в София на Великден  Полицаи ще охраняват 4000 храма за Великден

Полицаи ще охраняват 4000 храма за Великден  Ген защищава източноевропейците от вируса? Ген защищава източноевропейците от вируса?
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР