Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден

...
Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден
Коментари Харесай

Спешно съвещание заради международните забрани за пътувания от и до Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е свиква тази сутрин спешно заседание, на което ще се обсъди състоянието на международните въздушни съобщения на страна в светлината на вълната от забрани за полети до и от Великобритания, обявена от много страни с цел да се спре разпространението на новия щам на коронавируса, плъзнал широко из страната, предаде Ройтерс, цитирайки говорителка на премиера.

" Премиерът ще председателства заседанието на групата за спешно реагиране КОБРА... В момента вече са в ход и други срещи по въпроса, които ще продължат и утре, за да бъдат подготвени солидни ответни планове ", каза говорителката.

Британското правителство обяви още по-строги ограничения в Лондон и Южна Англия, за да ограничи разпространението на новия щам на коронавируса.

Вече десетки страни, включително и европейски, обявиха, че спират всички полети до и от Великобритания, а някои не приемат и пристигащи с други транспортни средства оттам.

След като снощи Франция забрани за 48 часа пристигането на всякакви пътници по въздух, море и с влакове през тунела под Ламанша, британските власти затвориха фериботния терминал на пристанище Довър на Ламанша, където вече бяха започнали да се събират огромни опашки от автомобили и пътници, желаещи да прекосят водната преграда към континента.

Тези забрани, въведени от много страни, идват в особено трудно време за много британски компании, които се опитват да натрупат стокови запаси в последните дни преди изтичането на преходния период за излизането на страната от Европейския съюз, а от 1 януари влизат в сила нови митнически правила и такси. Малко преди затварянето шефът на пристанището на Довър Дъг Банистър каза пред Ройтерс, че този месец най-голямото фериботно пристанище в Европа е регистрирало рекордни обеми на превозени стоки. Този поток сега рязко секва за неопределено време.

По-рано днес британската Служба за обществено здравеопазване публикува заявление, в което се казва, че мутиралият вариант на коронавируса е бил идентифициран в страната още през септември, но е започнал да се разпространява широко от средата на ноември.

В документа се казва, че новият вариант е бил идентифициран, след като показателите на заболеваемостта в югоизточното английско графство Кент не се понижават, въпреки въведените строги карантинни мерки. После било забелязано, че същият мутант се разпространява и в Лондон и в графство Есекс.

Британските експерти подчертават, че засега не са открили данни, които да говорят за по-голяма смъртност от новата мутация в сравнение с първоначалния вариант на вируса. В същото време обаче в районите, където тя е засечена, коронавирусът се разпространява по-бързо.

Лекарите отбелязват също, че ваксината на компаниите " Пфайзер " и " Бионтех ", която вече се прилага на територията на Обединеното кралство, защитава и от новия вариант на коронавируса. " До този момент няма основания да се твърди, че тази ваксина няма да защити хората от новия щам ", се казва в съобщението.

Световната здравна организация СЗО също заяви, че засега не се забелязва някакво влияние на новата мутация на вируса върху неговата леталност. Това каза вчера по френския тв канал Бе Еф Ем Силви Бриан, директор на департамента за пандемии и епидемии при СЗО.

" Вирусите се видоизменят, и в това, което става сега, няма нищо изненадващо. За да се изясни точно дали се променя въздействието на вируса върху човека, са необходими допълнителни изследвания. До момента ние не наблюдаваме някакви промени в смъртността, причинявана от вируса ", каза тя.

Бриан също така изрази мнение, че новият щам на вируса " едва ли ще окаже влияние върху действието на ваксините ".

Според нея, тъй като " вирусът има животински произход, в хода на мутирането си той постепенно се приспособява към човешкия организъм... Затова при всяка открита нова мутация следва да се определи какви именно нови характеристики придобива той, дали става дума за големи изменения или просто за обикновена еволюция ".

" Не трябва да има паника, - продължи експертката от СЗО. - На науката, общо взето, и е известно, че колкото повече пъти се предава всеки вирус, толкова по-голяма е вероятността за негови модификации. "

Тя изрази мнение, че предприетите във Великобритания мерки ще позволят да се забави разпространението на новия щам и то няма да стане стремително в периода, предшестващ масовото ваксиниране на населението.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17075  По изключение три самолета от Англия кацат тази нощ в България По изключение три самолета от Англия кацат тази нощ в България  Китай ще имунизира 50 милиона души против ковид до февруари Китай ще имунизира 50 милиона души против ковид до февруари  В пъти повече са излекувани от COVID-19 от инфектираните за последното денонощие у нас В пъти повече са излекувани от COVID-19 от инфектираните за последното денонощие у нас
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР