Аз съм оптимист, че коронавирусът няма да се върне със

...
Аз съм оптимист, че коронавирусът няма да се върне със
Коментари Харесай

Проф.д-р Костадин Ангелов: Битката ни с COVID-19 не беше лека

Аз съм оптимист, че коронавирусът няма да се върне със силата, с която го видяхме в началото на пандемията. Големият ни помощник бяха хората, които се вслушваха в съветите ни, стояха си в къщите и бяха дисциплинирани. Ако хората не спазваха мерките и 10 щаба нямаше да ни помогнат. Искам да им благодаря. Това заяви проф. д-р Костадин Ангелов - директор на " Александровска болница " в предаването " Панорама " по БНТ.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9251
„ Системата се справи благодарение на навременната реакция на щаба. Не се справи с хроничния недостиг на лекари в определени специалности. Това е проблем, който сега пролича най-ясно. Той съществува от предходните 20 г. Младите хора продължават да напускат страната. Трябва да направим професията ни привлекателна, за да не наблюдаваме тази тенденция в бъдеще “, допълни той.

Поведението на коронавируса се променя

„ В науката няма тоталитаризим - има една или друга страна, има доказателства, на тази база градим теории и вземаме решения. Носим отговорност за действията си. Когато си в позиция да носиш отговорност за живота на големи групи хора, тогава тази осъзната отговорност дава резултат “, обясни лекарят.

Проф. Костадин Ангелов призна, че най-тежко е било в самото начало. „ Тогава се борехме с една неизвестност. Никой не знаеше какво ни чака и колко дълго ще продължи. Въпреки това, ние се подготвихме за най-лошия сценарий. В началото подходихме плахо, но бяхме мобилизирани и успяхме да пренастроим болницата, да оборудваме Инфекциозно отделение, въпреки че в Александровска болница нямахме такова. Не позволихме да се лутаме в една или друга посока. Оставихме лекарите на първа линия да взимат решения, както го правят войниците на фронта “, разкри д-р Ангелов.

Той обобщи, че 170 пациенти с коронавируса са преминали през болницата. „ 9 загубиха живота си. В момента имаме 4 пациенти с COVID-19. Битката не беше лека. На тези, които не вярват, че вируса съществува, той препоръча да гледат документалните филми, в които реалността беше показана в цялост. Не можем да се борим с конспирацията. Ние сме отговорни хора и се борим с реални проблеми “, подчерта директорът на Александровска болница.

„ Вирусът беше много опасен, лесно се предаваше на хората. Сега виждаме, че вирулентността му отслабва. Той следва своя биологичен ход. Нашите познания за него се увеличават. Ние сме лекари и ще продължим да лекуваме хората, независимо дали ни вярват или не. Стремим се да работим така, че когато се погледнем в огледалото, да сме спокойни “, завърши той.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9251  Нови над 1000 случая на болест с ковид в Турция Нови над 1000 случая на болест с ковид в Турция  Германския град Магдебург затвори шест учебни заведения, с цел да овладее огнище на болест от COVID-19 Германския град Магдебург затвори шест учебни заведения, с цел да овладее огнище на болест от COVID-19  Изследват дали кръвната плазма от преболедували COVID-19 стопира инфекцията Изследват дали кръвната плазма от преболедували COVID-19 стопира инфекцията
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР