102-ма лекари и медицински сестри са одобрени за работа на

...
102-ма лекари и медицински сестри са одобрени за работа на
Коментари Харесай

Над 100 лекари и медицински сестри са одобрени за работа на медицинските хеликоптери

102-ма лекари и медицински сестри са утвърдени за работа на въздушните коли за спешна помощ. След преминати прегледи за физическо и психологично здраве, те към този момент се образоват на доктрина и на процедура в подготвителния център във ВМА. Първите хеликоптери на лизинг ще дойдат у нас в средата на юли. А помощта, която ще се реализира с тях, ще бъде държавен ангажимент и ще е изцяло безвъзмездна.

Двама водачи, доктор и здравна сестра във въздуха и десетки експерти в разнообразни сфери на земята. Всички те с една обща цел - избавяне на човешки живот.

" За мен като експерт по неонатология, това е огромно предизвикателство ", сподели доктор Евгения Игова, неонатолог в болница " Токуда ".



Защото и доктор Игова, и сътрудниците ѝ претенденти ще излязат от зоната си на комфорт и ще работят при необикновени условия.

" Трябва да бъдат тествани и несъмнено, не със същите условия като водачи, само че би трябвало да имат задоволително положително здравословно положение, да понесат натоварванията и да бъдат надеждни в осъществяването на работата си. Така, че ние сме били доста кардинални и макар съжалението ни върнахме четирима сътрудници като негодни ", съобщи проф. ген.-майор Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА.



" Ще разчитаме на опита си, който имаме и от изключителна значимост е екипната работа. Всички, които са включени в този развой, да правят съзнателно своята работа, да си оказваме помощ взаимно и считам, че ще имаме положителни резултати ", сподели още доктор Евгения Игова.

Успоредно с образованието на медиците се набира и личен състав за Националния координационен център за неотложност по въздуха. Очаква се той да проработи от началото на юни.



фотоси: Българска телеграфна агенция

" Ще има диспечери. Те ще бъдат в непрекъсната връзка с Държавния авиационен оператор, със незабавните центрове в страната, с лечебните заведения. Вътре тези диспечери ще имат квалификацията да могат да правят оценка дали съответният случай се нуждае от наземна помощ с кола за спешна помощ, която да дойде на момента или би трябвало незабавно да излети хеликоптер ", изясни доктор Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето.

Първоначално са избрани 5 бази за хеликоптерите. Първите две бази ще бъдат Долна Митрополия и Враждебна. Впоследствие ще има във Варна, в Пловдив и в Ямбол. А площадки за кацане ще има в съвсем всички регионални и академични лечебни заведения у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР