"101 дни данни се събираха данните за болни от коронавирус,

...
"101 дни данни се събираха данните за болни от коронавирус,
Коментари Харесай

Кантарджиев: Казваха, че лъжем за жертвите на COVID-19, а те се оказаха повече

"101 дни данни се събираха данните за заболели от ковид, както това се прави за инфекциите 60 години в нашата страна - по телефон, факс, бързи известия, РЗИ. Сега Министерство на здравеопазването направи Информационната система, само че тя откри бърка, до момента в който свикнат сътрудниците ".
Така изясни хаоса и разминаванията с данните за инфектираните и умрелите от COVID-19 в нашата страна националният здравен контрольор доктор Тодор Кантарджиев пред Българска национална телевизия.
Той бе безапелационен: "Да, има разлики, само че никой не искаше да скрие информация. И оказа се - упрекваха ни, че преднамерено усилваме броя на умрелите, с цел да има боязън, а в този момент се оказа противоположното, че има 12 повече жертви ".
Специалистът изясни, че хората в действителност умират от ковид, тъй като даже да имат съпътстващи болести, с тях е можело да живеят още 10 години.
"Никой в Националния щаб не е карал да се написа, че хората са умрели от ковид ", сподели Кантарджиев.

Какво ще става в бъдеще
Ако има наклонност за повишение на заболяваемостта или клъстъри, в случай че се запълнят лечебните заведения и интензивните отделения - по този начин ще се преценя какви да са стъпките по отношение на ограниченията отсега нататък, изясни доктор Тодор Кантарджиев.
Той бе безапелационен, че никой не е казвал, че е "свършило ". Щабът получил данни, че има позитивни трендове и след разбор на специалисти има информация, че 10 души към този момент ще заразяват от 8 на 5 души.
Кантарджиев разяснява и оправянето на българите с ограниченията - по думите му 90% били интелигентните хора и са постъпили съзнателно и ще продължат и отсега нататък да се пазят с маски, отдалеченост.
Здравният контрольор изясни и каква е повода за върнала се висока заболяваемост в Северна Македония - религиозните празници.
Такава била повода и за новото огнище в град Сърница, където имало събрания поради Байрама.
Той заяви, че след седмица ще има картина какъв брой хора в България са прекарали ковид на база на проучването на групата хора в Пловдив.
В умозаключение доктор Кантарджиев разяснява острите изявления на доктор Атанас Мангъров: "Когато не носиш никаква отговорност и не би трябвало да пазиш име на институция и да отговаряш за жителите, може да си приказваш колкото искаш ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР