100 ударни инструмента ще бъдат използвани за детския концерт „Музикално

...
100 ударни инструмента ще бъдат използвани за детския концерт „Музикално
Коментари Харесай

100 ударни инструмента на сцената на зала „България“ за детския концерт „Музикално пътешествие“

100 ударни инструмента ще бъдат употребявани за детския концерт „ Музикално странствуване “ от програмата на „ Европейски музикален фестивал “ на 19 април от 11 ч. в зала „ България “. Събитието ще запознае дребните слушатели с благосъстоянието и разнообразието на най-голямата група музикални принадлежности – ударните. Основна част от програмата заема атрактивната просветителна пиеса „ Музикално странствуване “, композирана от основателя на перкусионната школа в България – проф. лекар Добри Палиев. Чрез нея децата ще научат кои са главните групи ударни принадлежности и какъв е техният тон. „ Пътешествието “ се показва от надарените младежи от отбор „ Палиев Спаркълс “ и дуо „ Малетс “, които са ученици на Националното музикално учебно заведение „ Л. Пипков “, а техни преподаватели са дъщерите на професор Палиев - Мария и Искра Палиеви. Всяко дете на концерта ще получи специфична брошура, която ще добави знанията, добити на концерта. Водещи на събитието ще бъдат известният актьор от Музикалния спектакъл Александър Мутафчийски и деветокласничката от музикалното учебно заведение Алекса Атанасова. За трета поредна година „ Европейски музикален фестивал “ провежда просветителни концерти за деца, които имат голям триумф. Представленията „ Петя и вълкът “ през 2017 година и „ Приключенията на Пер Гинт “ през 2018 година бяха посетени от стотици възпитаници от столицата. Деветнадесетото издание на фестивала тази година се организира като част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.
Добри Палиев е роден в Перник през 1928 година Започва да свири на акордеон, по-късно и на тромпет в ученическия отбор „ Джазът на амбициозните “ в Шумен, където се реалокира фамилията. Един ден, когато перкусионистът на състава отсъства, Добри хваща палките, сяда на барабаните и повече не става от това място. По образеца на брат си – Отокар Палиев, който е цигулар и един от основателите на камерния отбор „ Софийски солисти “, Добри постъпва в Музикалната академия. По това време се е свирело единствено на тимпани и дребен тъпан. Сам стартира да се образова на пластинковите принадлежности ксилофон и маримба. Закупува първия вибрафон в България и толкоз се влюбва в него, че създава цяла школа за този инструмент. Добри Палиев е модернист и търси най-хубавото за ударните принадлежности, а заради липса на подготвени преподаватели в България, самичък доближава до методите на осъществяване на другите принадлежности и създава своя методика, която дава началото на школата по ударни принадлежности у нас. По настоящем неговата преподавателска традиция не престават дъщерите му Мария и Искра Палиеви.
„ Музикално странствуване “ се ражда като приказка за приспиване по време на следобедния сън на четиримата внуци на проф. Добри Палиев, които през днешния ден също се занимават професионално с ударни принадлежности. Първи реализатори на приказката са музикантите от перкусионен отбор „ Полиритмия ", основан от Добри Палиев през 1976 година А по сходство на „ Полиритмия “, преди 5 години Искра Палиева основава „ Палиев спаркълс “, включващ Алекса Атанасова, Александър Иванов, Боян Боков, Боян Манолов, Константин Куртев, Калоян Минчев и Сара Чакърова. Младите музиканти, дружно с „ Дуо Малетс “, в което вземат участие Анастас Паев и Александър Иванов, ръководени от Мария Палиева, ще пресъздадат увлекателната история на сцената на зала „ България “ на 19 април. В програмата ще прозвучат още няколко композиции, представящи ударните принадлежности като „ Дяволски танц “ от Д. Палиев, „ Танц на барабаните “ от Дж. Кошински, „ Тракийско въодушевление “ от Г. Минчев, няколко пиеси от Е. Копецки, и известната миниатюра на Римски-Корсаков „ Полетът на бръмбара “. „ Концертът е подобаващ за всички – от 4 до 99 години “, насочва покана Мария Палиева.
Билетите за концерта „ Музикално странствуване “, който се осъществя и с партньорството на Софийската филхармония, се продават на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на www.ticketsbg.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР