100-тонен исторически парен локомотив вече пътува от Виена към България

...
100-тонен исторически парен локомотив вече пътува от Виена към България
Коментари Харесай

100-тонен парен звяр от Третия райх идва за реставрация в София

100-тонен исторически парен локомотив към този момент пътува от Виена към България за цялостна реституция, оповестяват австрийските медии. 

Машината е създадена в Пилзен в тогавашния Трети райх и се счита за една от най-мощните при движещите се с пара. След края на Втората международна война въпросният парен локомотив е останал в някогашната Германска демократична република, а по-късно е бил продаден, с цел да се окаже в жп музея във Виена през последните 20 години.



Собственичката на локомотива обаче е решила, че времето му за " отмора " към този момент е изтекло и над 100-тонното страшилище още веднъж би трябвало да забълва сажди и дим. А опциите това да са случи в цяла Европа са мощно лимитирани и значително зависят от запалянковци и фенове на ретро влаковете. Неслучайно Карин Флайшхакер е избрала локомотивът да замине за цялостна реституция и ремонт в България. Точно у нас са останали най-вече парни локомотиви в Европа и има експерти, които са " събуждали " към втори живот дремещи от десетилетия парни красавци.

" Ремонтът в София ще продължи към девет месеца. Идеята ни е по-късно да използваме този локомотив за атракционни пътувания, с цел да можем да изплатим разноските за ремонта ", изяснява собственичката.



А частното жп дружество от българската столица, което ще се заеме с много екзотичната задача, ще получи и много впечатляващ хонорар за услугата - 1 милион лв..

Парите въобще не стопират Карин.

" Татко беше железничар и първият ми подарък беше едно малко влакче. С кукли съвсем не съм си играла като дребна. Локомотивите не са доста обичайната играчка за момиченца, само че пък са голямо наслаждение ", изяснява госпожа Флайшхакер.

Преди броени дни парният локомотив бе претрупан на транспортен съд на дунавското пристанище във Виена Фройденау. След това от Русе машината би трябвало да бъде изтеглена до София от различен локомотив. Друг вид на процедура няма. Огромното желязно страшилище не може да бъде транспортирано по пътища поради тежестта си. 


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР