100 хил. лв. обезщетение от Агенция Пътна инфраструктура трябва да

...
100 хил. лв. обезщетение от Агенция Пътна инфраструктура трябва да
Коментари Харесай

АПИ плаща 100 000 лв. за починало бебе

100 хиляди лева обезщетение от Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало да получи майка, поради злополука на мост без парапет, при която умира 6-месечното й бебе.

Трагичният случай е от 13 декември 2016 година на пътя от с. Хотово към Мелник. Тогава Х. Д. пътувала към Мелник с фолксвагена си, с цел да закара 6-годишния си наследник на детска градина в Мелник. В колата било и 6-месечното й бебе. На моста " Макензен ", който е стеснен и по него може да минава единствено една кола, фолксвагенът се блъснал странично при разминаване с идваща " Алфа ромео ". От удара колата на майката полетяла в реката и се обърнала по таван, а бебето умряло.

През 2018 година дамата е приета за отговорна за породена по несъобразителност гибел на бебето й. Съдът е безапелационен, че тя е нарушила разпоредбите за придвижване. Не е зачела преимуществото на навлезлия към този момент в моста автомобил, трябвало е да го изчака, както и не закрепила детското столче неподвижно към дясната седалка.

Х. Д. е завела дело против АПИ, тъй като мостът е бил без парапет. Три месеца по-рано при различен случай, парапетът вляво били повреден и неподменен, имало единствено сложена лента. Експерти са безапелационни, че в случай че е имало парапет, той е щял да спре колата да не падне в реката. След случая към този момент била инсталирана ограничаваща система " Парапет за пешеходци ".

Делото мина през три инстанции, като на всяка бе определян друг % на виновността на АПИ и съпричиняване от страна на майката.

Според Софийския апелативен съд компенсацията за гибелта на детето би трябвало да е 14 000 лева, тъй като 90% от виновността е на майката и единствено 10% на АПИ.

Окончателно обаче Върховен касационен съд дефинира, че виновността на Пътната организация е 60%, а съпричиняването от страна на майката е 40%. Цялото обезщетение би трябвало да е 230 хиляди лева Като се вземе поради степента на съпричиняване, АПИ дължи сумата 138 000 лева, само че пък майката е обжалвала предното решение единствено до размера на 100 хиляди лева, колкото и в този момент ще би трябвало да получи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР