100-годишнината от провъзгласяването на Турция за Република беше отбелязано с

...
100-годишнината от провъзгласяването на Турция за Република беше отбелязано с
Коментари Харесай

100 години дипломатически отношения между България и Турция

100-годишнината от провъзгласяването на Турция за Република беше маркирано с научна конференция и галерия в Софийския университет. Събитията са отдадени на дипломатическите връзки сред България и Турция.

Изложбата включва както фотоси и дарове към публични лица от България, по този начин и документи от персоналния списък на Симеон Сакскобургготски.

Снимка на цар Фердинанд в Истанбул, разписанието на царския трен, който пътува натам, пълномощие за водене на мирни договаряния по време на Балканската война, както и алегоричен ключ на Анкара, който е бил подарен на Тодор Живков, са част от експозицията.

" Тази година се навършва един век от определяне на дипломатически връзки сред новообявената Република Турция и Царство България. Оттогава те не са прекъсвали - нито през Втората международна война, нито през Студената война ", съобщи проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

" Днес виждаме България като доста повече от комшия и съдружник. В интернационалните връзки е значимо по какъв начин страните четат своята история. Изправени сме пред съществени провокации в световен и районен проект, само че когато погледнем историята на България и Турция, си даваме сметка, че точно в такива моменти те стават по-близки и търсят взаимна поддръжка ", добави Н. Пр. Айлин Секизкьок, дипломат на Република Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР