100 български ИТ специалисти са преминали обучение по опазване на

...
100 български ИТ специалисти са преминали обучение по опазване на
Коментари Харесай

100 експерти преминаха обучение на ICANN по киберзащита


 Христо Христов, МТИТС, и вицепрезидентът на ICANN Жан-Жак Сахел. Снимка: МТИТС

100 български ИТ експерти са минали образование по запазване на сигурността на цифровата инфраструктура, обвързвана с интернет имената, проведено от Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) и Министерството на превоза, ИТ и известията (МТИТС). Обученията на български експерти, студенти и представители от държавната администрация по сигурност на интернет ресурсите се провеждат взаимно от двете организации, които подписаха особено съглашение за партньорство.

„ Управлението на интернет като световен и народен информативен запас е обвързвано със отбрана на публичния интерес и отчитане на позициите на всички участници в интернет общността “, съобщи при откриването на образованието Христо Христов, шеф на дирекция „ Информационни технологии “ в МТИТС. Инициативата бе част от програмата на Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Предпазването на интернет сървърите от хакерски атаки и модерните способи за тази отбрана бе една от фокусните тематики по време на образованието, извършено от вицепрезидентът на ICANN Жан-Жак Сахел и неговият сътрудник Рой Арендс. Те предложиха на фирмите, доставящи интернет достъп, телекомуникационните оператори и регистраторите на домейн имена да внедряват характерни технологии за сигурност, тъй че да подсигуряват високо равнище на отбрана на осведомителните сървъри на клиентите. Даниел Калчев от „ Регистър.бг “ разяснява опциите, с които разполагат притежателите на интернет имена, да защитят уеб страницата си против опити за подправяне.

Освен това на образованието бе очебийно, че е нужна държавна политика за потребление на процедурите за сигурност от администрацията, тъй че крайните консуматори да разчитат на сигурни връзки при общуването си с държавните институции. Това е един от главните фактори за по-масово потребление на електронните услуги и като цяло за повишение на доверието в електронното ръководство.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР