10 въпроса към МОН за сигурността на децата в електронна

...
10 въпроса към МОН за сигурността на децата в електронна
Коментари Харесай

Родители с 10 въпроса към МОН за безопасността при онлайн обучението

10 въпроса към МОН за сигурността на децата в електронна среда по време на онлайн образованието формулира Националният предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система. Въпросите са събрани в писмо до министерството и Центъра за безвреден интернет и се „ дописват “ във Facebook групата на организацията.

Поводът е паниката, че през предходната и тази образователна година след затварянето на учебните заведения се употребяват разнообразни канали за връзка с преподавателите, в това число Facebook, Месинджър, Вайбър, Скайп, Ютуб. В писмото се упорства за публично мнение на МОН по отношение на използването на обществени мрежи от възпитаници и учители, „ до каква степен това е целесъобразно, дали е безвредно и дали е етично, поради това, че децата до навършване на 14 година по закон у нас нямат право да имат личен акаунт в такива пространства, в това число и според общите условия за използването им “.

В тази връзка създателите на писмото питат има ли публични насоки и рекомендации от МОН по отношение на потреблението на обществени мрежи по време на образованието от разстояние в електронна среда, както и по отношение на потреблението на избрани приложения, платформи и уеб сайтове, които са безвредни и безвъзмездни за учениците и учителите. Родителите се интересуват кои платформи и приложения предлага МОН, има ли направени разяснителни материали за децата по отношение на безвредното прилагане на интернет и съобразени ли са те с насоките на Националния център за безвреден интернет.

В писмото се слага и въпросът предпазени ли са и по какъв метод персоналните данни и споделената информация на учителите и учениците в платформата, която е с централизирано регистрирани сметки, интегрирана и поддържана от МОН – Microsoft 365 Teams, както и в Google класруум на платформата за обучение на Google G Suite и Школо, където са електронните дневници.

"Оправдано ли е децата да бъдат подтиквани да основават свои профили в приложения, платформи и уеб сайтове при положение, че не са достигнали нужната възраст за това, за по-лесна връзка с учители и връстници “, питат родителите в писмото. Интересуват се и къде могат да подадат сигнал при подозрение за корист с персоналните им данни по време на електронно образование, както и дали учебните заведения имат рекомендации за деяние при сходни проблеми, написа "Марица ".

Още през август в насоките си за организацията на образователния развой в условия на пандемия МОН предложи като канал за връзка и образование в електронна среда учебните заведения да употребяват единствено основаните от министерството сметки, предпазената среда на Google класрум и електронния дневник на Школо. Именно поради сигурността оттова настояха да не се употребяват Facebook, Месинджър и Вайбър, в случай че няма различен метод за връзка. Насоките на МОН по отношение на сигурността при образование в електронна среда са направени на база рекомендациите на Центъра за безвреден интернет и са пратени на Регионалните ръководства на образованието и шефовете. За да се употребяват подобаващи електронни запаси пък, МОН сътвори електронна библиотека, от която учителите могат да теглят електронни уроци, презентации, видеа, основани от сътрудници, които са по-напред в работата с технологиите.



Действително през тази образователна година е лимитирано използването на други канали – учители напуснаха вайбър групите на класовете, домашните все по-малко се пращат по месинджър и вместо това се прибавят като атачмънти напряко в сигурното пространство на Google класруум. Децата обаче към този момент имат сметки от пролетта, когато при първото затваряне стремително се създаваха профили, с цел да се получи достъп до разнообразни платформи, в това число до тези на „ Просвета “, „ Академико “, „ Уча се “. Заедно с прекосяването на образователни развой в електронна среда в този момент онлайн се трансферираха и всички спомагателни действия – в школи, просветителни центрове и занимални. За тях се желае основаване на обособени сметки от децата и се стига до това един възпитаник към този момент да има по няколко с разнообразни пароли за разнообразни пространства, като се употребяват и Facebook групи, въпреки и затворени. Така макар опитите на МОН да наложи ограничавания за сигурност, учениците прекрачват обрисуваните граници. И оттатък тях към този момент няма надзор, защото школите, центровете и занималните не са на послушание на МОН, което пък за следващ път слага на дневен ред въпроса от потребността да се сътвори регулация за активността им.

В учебна среда пък, при основана рамка, постоянно безвредният контакт онлайн и подобаващите електронни запаси опират до избора на учителя. При проблем, може да се алармира до шефа и РУО.

Центърът за безвреден интернет е подготвил насоки, които са на уеб страницата му и са потребни и за родители, и за учители. Отделно в писмо до МОН е пратен обстоен вид на рекомендации по отношение на образованието от разстояние в електронна среда, сподели Апостолов. Ето главните моменти от тях: За просветителните платформи: Съветът към учителите е да разучат добре настройките за сигурност, модераторските си права и методите да контролирате виртуалната класна стая при групово онлайн занятие. Това понижава риска от включване на външен човек, както и от смешки на учениците (заглушаване на микрофона на учителя, писане по цифровата дъска и т.н.). Раздаването на потребителски имена и пароли би трябвало да е персонално, към всеки възпитаник и/или родител поотделно. Практиката всички данни да се изпращат в общ файл до всички е високо рискова. За приемане на противоположна връзка, обвързвана с извършване на сложена задача, би трябвало да се употребяват вариантите за персонални известия.

Използване на обществени мрежи, макар бързата и лесна връзка, която оферират, не е позволено за деца под 14 година без категорично родителско единодушие. Препоръчваме Ви да не стимулирате децата да си основават профили, в случай че нямат нужната възраст. Ако въпреки всичко се постанова да се употребява някоя от обществените мрежи заради неналичието на други благоприятни условия, осигурете експлицитното единодушие на родител или опция ученикът да употребява наставнически профил.

Ако учениците са над 14 година и учителят избра да направи група във фейсбук, с цел да споделя по-лесно наличие в нея, тя би трябвало да бъде затворена и в нея да се позволяват единствено участници, утвърдени от самия учител. Така наличието в групата и участниците са по-защитени, защото външни лица нямат достъп до нея. Обаче всеки профил в обществените мрежи може да бъде хакнат и поверителна информация да стане притежание на трети страни. Това се отнася и до персоналните известия сред възпитаници и учители. Никога не качвайте и не споделяйте материали, които могат да злепоставят учениците или учителите. Напомняйте на учениците всякога да преценят дали дадена информация е подобаваща за качване в обществените мрежи.

Националният Център за безвреден интернет приканва учителите да потърсят други възможности и да имат поради етичните аспекти на потреблението на обществени мрежи от децата - изключително тези, които нямат нужната възраст.

За Skype:

Skype е една от най-криптираните платформи за връзка и следенето на диалози и чат кореспонденции в нея е извънредно мъчно. Това я прави желано място за връзка от педофилите, които постоянно приканват деца да беседват там. По данни от проучване от 2016 година учениците от 12 година нагоре демонстрират възходяща податливост да поддържат връзка с непознати в интернет. Когато детето към този момент има основан Skype профил, то по-лесно би се съгласило диалог с чужд в мрежата да бъде изместен в тази платформа и по този начин вероятно може да стане обект на полова употреба и корист. Центърът не предлага потреблението на Skype за образователни занимания и стимулирането на деца да си основават профил в приложението.

Изпращане на видеа и фотоси:

Не е безвредно да се изпращат фотоси и видеа на деца през мрежата заради риска те да станат обществени. Изпращането може да става единствено с експлицитното документално единодушие на родителите, откакто са получили документално в детайли пояснение къде ще бъдат качвани записите, кой ще има достъп до съответното място, какъв брой време ще се съхраняват файловете, в какъв период ще бъдат унищожени и кое е виновното лице процедурата да бъде спазена. Ако учителите би трябвало да ревизират, че децата са свършили несъмнено задание, с цел да могат да им слагат оценка, се предлага онлайн стрийминг единствено сред учителя и децата, без запазване на видеозаписи.

За YouTube:

YouTube е елементарен метод за изпращане на материали до учениците, само че там децата са изложени на риск да попаднат на неуместно за тях наличие, тъй като: YouTube е платформа за видеоклипове и филми, в която минималната възраст за регистрация за България е 14 година В тази платформа милиони хора качват всякакво наличие, в това число и такова, което не е уместно за малолетни лица. В YouTube може да се появяват реклами, които също да са несъответствуващи за деца. Подходящата за дребни деца платформа е YouTube Kids: клиповете там минават през няколко съществени оценки, преди да се появяват в приложението. Имайте поради обаче, че там не можете да си извършите личен профил и да качвате клипове. Центърът за безвреден интернет не предлага използването на Ютуб.

При проблеми може да се потърси съвет на Консултативната линия на тел. 124 123 или посредством безплатния чат модул на www.safenet.bg. Националният център за безвреден интернет е основал и 30-минутно видео да учениците, за което има линк на уеб страницата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР