10 трансплантации на черен дроб са извършили специалистите във Военномедицинска

...
10 трансплантации на черен дроб са извършили специалистите във Военномедицинска
Коментари Харесай

Бременна жена живее нов живот след донорска ситуация във ВМА

10 трансплантации на черен дроб са направили експертите във Военномедицинска академия от началото на годината. Тези данни оповестиха от болничното заведение през вчерашния ден, на Европейския ден на донорството, когато и нови 10 имена на донори бяха сложени на " Дървото на живота ".

Денят беше маркиран от лекарите във ВМА, военнослужещите от 16 авиационна група " Враждебна ", както и от хората, получили нов късмет за живот посредством чернодробна трансплантация. Една от тях е и Петя, която две години след животоспасяващата интервенция, чака първото си дете. Петя Йорданова схваща, че страда от чернодробно заболяване още през 2007 година, когато е едвам на 13 години.

" Тогава прекарах доста тежка чернодробна зараза, тогава в болничното заведение в Пловдив, в Инфекциозна болница ми споделиха, че има някакъв проблем с черния дроб, само че защото те не можаха да открият по-нататъчно заболяване, се наложи да пристигнем тук в София ", изясни Петя Йорданова.

След като идва в столичната болница, Петя схваща и своята диагноза - примитивен склерозиращ холангит в последна фаза. През 2019 година положението й се утежнява - тя изпада в чернодробна кома, а лекарите приготвят родителите й за най-лошото. Решена да се бори обаче на Голяма Богородица младата жена се разсънва. Тя е включена и към листата за изчакване за трансплантация.

" 2 години по-късно през 2021 година в действителност получих чаканото позвъняване от доктор Даниела Томова, за което бях ужасно радостна, в същия миг уплашена, може би, адреналина ме обзе, само че по най-бързия метод се събрахме и пристигнахме в болничното заведение ", споделя Петя.

За доктор Томова вълнението също е огромно.

" То не може да се опише с думи, една позитивна страст за това, че ще дадеш нов живот на този човек ", споделя доктор Даниела Томова, гастроентеролог.

24-годишна жена от Пловдив е донорът, който дава късмет за живот - на Петя и на 7-месечно бебе. Екипът на проф. Никола Владов прави интервенция, която разделя черния дроб на две. Самата трансплантация продължава 6 часа, а два дни след нея младата жена отваря очи.



" В листата на чакащите излиза преди всичко тези, които са най-тежко заболели. Тя беше преди всичко в листата на чакащите с нейната кръвна група и се случиха нещата относително бързо ", сподели проф. доктор Никола Владов, шеф на клиника " Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология ".

" Нашите пациенти, които са в листата, всичките са скъпи и значими за нас, Петя беше по-особена бих споделил с това, със мощната си воля и жадност за живот. Тя е едно извънредно волево момиче и най-важното - не се уплаши, не се огъна, тъй като има много хора, при които напрежението психическото е много огромно и не удържат, само че Петя беше образец в това отношение по какъв начин би трябвало да се държи един човек, тъй като е доста значимо пациентът по какъв начин ще одобри нещата и какво ще направи за себе си, освен какво ние ще създадем за него. Така че тя бе образец в това отношение ", сподели проф. Крум Кацаров, шеф на клиника „ Гастроентерология “.

Днес, изминавайки пътя от Димитровград до София и прекрачвайки прага на болничното заведение, Петя се усеща като че ли се завръща при своето семейство. Семейство, което с грижите, напъните и професионализма си, я връща назад към живота. Така е и посрещната от медицинските експерти от клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които до един я познават и посрещат с прегръдка. Този път обаче не те, а тя има радостна вест за тях - през януари на бял свят ще се появи нейната първа рожба.

" Всеки един от тях е част от мен, без значение дали е доктор, дали е професор, дали е стажант, сестра и така нататък. те всички са мои другари и част от моето семейство. Благодаря им за всичко през всичките години ", сподели Петя Йорданова.

А с изключение на със своите спасители от ВМА, щастливата новина тя споделя и с хората, взели тежкото решение да дарят органите на щерка си за трансплантация, родителите на 24-годишната Йоана, които намират разтуха в живота и насладите на Петя.

" Свързаха се с мен малко след трансплантацията, майката на момичето съумя да ме откри във Facebook и по този начин и до ден сегашен започнахме да поддържаме контакт и те постоянно ме поддържат и доста се радват за това, което следва да ми се случи. Искам да им благодаря и те постоянно ще са част от моето семейство. Тя постоянно ще живее с мен и тук е моментът да я загатна, споделя се Йоана и е била прелестна. И тя към момента е прелестна с мен дружно. "

Призивът на Петя е от ден на ден хора да последват благородния образец на фамилията на 24-годишното момиче. От началото на годината във Военномедицинска академия 10 души, също като нея, са получили шанса да живеят. В листата на чакащите обаче има още 20 пациента, които мечтаят да бъдат дарени с бъдеще.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР