10 % от бюджета на Програмата за развитие на селските

...
10 % от бюджета на Програмата за развитие на селските
Коментари Харесай

Танева: 10 % от бюджета на ПРСР в новия програмен период ще бъдат отделени за прилагането на подхода ЛИДЕР

10 % от бюджета на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) в новия програмен интервал ще бъдат отделени за използването на метода ЛИДЕР. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри при формалното разкриване на Международна конференция по метода „ Водено от общностите локално развиване “ (ВОМР) от България и Европа, която се организира в курортен комплекс Албена, оповестиха от пресцентъра на Министерството.

Министър Танева посочи, че решението за това е взето в резултат на направения SWOT разбор за селските региони, част от подготовката на Стратегическия проект на страната ни за новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

„ В България това е вторият програмен интервал, в който се ползва методът ЛИДЕР. Разширихме доста териториалния обсег на използването му, като удвоихме броя на Местните инициативни групи и обхванахме по-голям брой от популацията “, добави министър Танева.



Тя заяви, че в интервала 2007 – 2013 година в страната ни са функционирали 35 Местни инициативни групи, които включваха 57 общини и са обхванати към 25% от територията на страната с население, малко над 800 хиляди души. Договорени и изпълнени бяха над 1300 плана за вложения в дребните локални общности. В сегашния програмен интервал към този момент има 64 МИГ, като територията на използване на метода ЛИДЕР съставлява към 50% от територията на страната. В локалните групи са включени 117 общини и население над 1,6 млн. души.

По думите на земеделския министър, до края на програмния интервал се чака да бъдат изпълнени към 2500 плана, които да подобрят изискванията на живот в дребните обитаеми места.



Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри бе безапелационна, че страната ни ще продължи да уголемява този метод, тъй като той дава най-хубавата връзка сред локалните общности. „ Управлението на плановете е от Местните инициативни групи и това оказва помощ по-ефективно да бъдат ориентирани средствата към селските региони “, акцентира още тя.

Министър Танева посочи значимостта на средствата по метода, които да удовлетворяват належащите потребности на локалните общности. Тя прикани румънския си сътрудник Адриан-Нечита Орос двете страни да обединят старания на финала за дебата на новата ОСП. „ Двете страни имаме сходни ползи и би трябвало да ги защитим. По този метод ще намерим и нови съидейници, с цел да създадем новата ОСП по-добра за нашите аграрни производители и локални общности “, сподели в умозаключение Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри.



По време на конференцията с видео послание се включи и Адриан-Нечита Орос, министър на земеделието и развиването на селските региони на Румъния.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР