10 ноември 2023 г. 34 години след началото на прехода

...
10 ноември 2023 г. 34 години след началото на прехода
Коментари Харесай

София е синя. Направо лилава. Васил Терзиев - не съвсем

10 ноември 2023 година 34 години след началото на прехода от комунизъм към народна власт. Кмет на синя София е Васил Терзиев, чиито фамилен генезис е от най-висшите ешелони на комунистическата Държавна сигурност.

София е синя, прозападна. Независимо какво приказват някои. " Продължаване смяната - Демократична България "  - формацията, която издигна Терзиев -  спечели 23 от общо 61 общински съветника и 19 от общо 24 районни кмета. Ако прибавим към това резултатите на ГЕРБ и Вили Лилков - София е синя, та синя. Направо лилава.

Терзиев обаче не е задоволително наследник. Това е слонът в стаята, за който мнозина заобикалят да приказват.

Точно по тази причина завоюва балотажа с голяма клизма - има-няма 5 хиляди гласа. Трябва да благодари на свирепата русофилка Ваня Гриторова, която въпреки всичко разпали искрата на синя София.
Новият кмет има задача
И тя е доста повече от това да бъде добър кмет.

Терзиев е сполучлив предприемач, управленец, админ, само че това не го прави безусловно добър политик. А задачата му е чисто политическа.

Всяка ремонтирана улица, всяка запълнена дупка, всяка нова детска градина или спирка на метрото, направена в мандата на Терзиев, би трябвало да бъде възприемана от него като дребна стъпка към дълго чаканото национално помиряване по тематиката комунизъм-антикомунизъм. Тази мисъл би трябвало да му минава през главата всеки ден.

По време на акцията Терзиев и екипът му несъмнено не се оправиха с единствения негатив на неговата кандидатура - семейният му генезис, надълбоко обвързван с Държавна сигурност. Дори не се пробваха.

А този въпрос не е персонален и не е незначителен.
Този въпрос е политически и е прекомерно значим,
изключително пък в синята до лилаво София.

Основното обръщение на Терзиев и екипа му по тематиката бе, че това, видите ли, към този момент нямало значение. Подобна лексика е подобаваща за Ваня Григорова и партиите, които я поддържат. Но не и за тези, които желаят да завоюват гласовете на синя София.

На финалната права преди балотажа даже Кирил Петков го удари на антикомунизъм, с цел да търси поддръжка за Терзиев. Много непоследователно държание, откакто цяла акция се подиграваше с хората, за които Държавна сигурност има значение.

Особено необичайно е, че сходна лексика - по какъв начин Държавна сигурност към този момент няма значение - се чуваше даже от управлението на ДСБ, най-тъмносинята партия с най-тъмносиния електорат. Прозвучаха и
нелепи изказвания за наследствена лустрация
Няма наследствена лустрация. Има голяма липса на доверие. Цяла бездна сред синя София и Държавна сигурност.

Терзиев даде обещание, че ще громи корупцията. Това в доста случаи значи, че ще би трябвало да разплита връзки, построени в подтекста на същата тази Държавна сигурност, която съгласно него и екипа му няма никакво значение.

Кметуването е освен технократска, а и политическа активност. Особено пък кметуването в София.

Докато ръководи София, главната политическа мисъл на Терзиев би трябвало да е следната – че всеки негов триумф би могъл да способства за края на латентната революция в България. Да докара в случай че не до мир, то най-малко до помирение.

Тази война изцежда доста социална сила. Но тя няма по какъв начин да свърши със замитане на проблемите под килима.

Ако се окаже, че е допустимо фамилният ти генезис да е от висшите ешелони на Държавна сигурност, само че ти все пак да си честен прозападен човек и добър управленец, това би било голяма крачка напред. Не просто за Терзиев, а за цялото ни общество.

Много гласоподаватели от синя София направиха своята крачка към националното помиряване. И въпреки всичко гласоподаваха за Терзиев, макар всичките си запаси.

Сега е негов ред. Дано не ги накара да съжаляват.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР