10% е средногодишният ръст през последните пет години, по данни

...
10% е средногодишният ръст през последните пет години, по данни
Коментари Харесай

Изнасяме най-много електротехника и електроника

10% е средногодишният растеж през последните пет години, по данни на БСК

България може да усили износа си за развитите страни, като стане подизпълнител на огромните компании и се включи в световните вериги на доставки (илюстрация: CCO Public Domain)

Българският експорт означи нов исторически връх през 2018 година, достигайки 33,205 милиарда щ. д., само че страната ни отстъпва позиции и е на 64 място измежду всички експортьори в света (61 за 2017 г.), сочи разбор на БСК.

Ръстът на износа ни за 2018 година по отношение на 2017 година е 6%, при растеж на международния импорт 10%. Групите артикули с максимален експорт са електротехника и електроника, мед и произведения от мед, енергоносители (горива и електроенергия) и машини и апарати. Тези 4 групи артикули образуват 36% от износа ни.

От разбора са изключени доставките на артикули за защитата, т.к. Национален статистически институт третира тази информация като конфиденциална. Според неокончателни данни на вносителите, България е изнесла артикули за защитата най-малко за 777 млн. щ.д. Редица страни, които са пазар за българска специфична продукция, не дават данни за търговията си с нея.

За интервала 2014-2018 година българският експорт, измерен в щатски долари, нараства с 5% годишно, до момента в който международният импорт нараства с 2%. Тези трендове са разнообразни по групи артикули.

Изделията на електрониката и електротехниката не престават своя експортен напредък с 10% средногодишен растеж за последните пет години, до момента в който за същия интервал международният импорт се е нараснал с 4%. Това се дължи в огромна степен на растежа през последната година – 19%, което значи, че българските производители са конкурентоспособни на световните пазари и изместват други снабдители.

Износът на машини и апарати също се показва добре и бележи растеж от 5%, до момента в който международният импорт пораства с 2%. За последната година износът на тази група артикули пораства с 10%.

През 2018 година сме осъществили експорт за 198 страни и територии. В редица страни имаме дребен експорт на нишови артикули. Най-важните пазари са Германия, Италия, Румъния, Турция и Гърция, които общо способстват за 46,4% от износа.

Средногодишен растеж за интервала 2014-2018 на български експорт на водещите стокови групи по отношение на международния импорт (източник: БСК)

България може да усили износа си за развитите страни, като стане подизпълнител на огромните компании и се включи в световните вериги на доставки. С течение на времето ще се придобият познания и умения за по-широко независимо нахлуване на международните пазари под лична марка и със лични разработки, разяснява БСК.

Нарасналата конкурентоспособност се дължи главно на интернационалните компании в България, и по-малко на локални компании. Независимо от изгодите от задграничните вложители, редица първични материали и материали не се преработват задоволително задълбочено и килограмовите цени на българския експорт са относително ниски, отбелязва анализът.

В ход е ускорено софтуерно обновяване, което все по-често се цели във външни пазари, в сравнение с в българския. По-скоро изключение са случаите на внедрени български разработки, без значение от произхода на вложенията. Българските бизнесмени сякаш имат повече доверие на задгранични разработки и технологии, в сравнение с българските, се споделя в отчета.

Технологичното обновяване се случва посредством импорт на технологии и индустриални права. Приложната продукция на българските учени, доколкото се среща, се внедрява в огромни западноевропейски компании и се употребява за повишаване на конкурентоспособността им. Скъсана е връзката сред университети и институти, от една страна, и промишлеността, от друга, заключава БСК.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР