10 дни след като коалицията на Мая Манолова опъна лагер

...
10 дни след като коалицията на Мая Манолова опъна лагер
Коментари Харесай

Май ще махат палатките на бранителите пред Паметника на Съветската армия, след екшъна

10 дни откакто обединението на Мая Манолова опъна лагер пред Паметника на Съветската войска в София, с цел да не бъде изместен, палатките може да бъдат отстранени, защото са противозаконни. Решението обаче е в ръцете на Министерство на вътрешните работи, което досега не е разрушавало подобен митинг.

По Закона за събранията и митингите митингите имат съгласувателен темперамент. Ние сме съгласували митинг без слагане на палатки, тъй че палатките пред паметника не са законни, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Засега има засилено полицейско наличие, но нямаме проекти да махаме палатките, разясниха обаче от Столична дирекция на вътрешните работи.

Няколко часа по-рано - късно вечерта в четвъртък, почитатели на “Левски ” издигнаха транспарант “Демонтаж ” пред монумента. Те и с черен спрей написаха “Искаме български монумент ”. Една от палатките е стопена, а стара бранителка на монумента бе напръскана със спрей. 4-има от почитателите бяха задържани.

“Не зная кои са хората зад тази демонстрация и дали са левскари, само че ги приветствам откровено и се надявам, че са ”, разгласи във фейсбук профила си ръководителят на Националния почитател клуб на “Левски ”. Според него бранителите на паметника би трябвало да бъдат сложени под забраняване.

Междувременно регионалната шефка Вяра Тодева призна, че към този момент се планува слагането на ограда и скеле, с цел да се обследва паметникът, само че не и местенето му в Музея на соцарта. През март СОС реши паметникът да бъде махнат и експониран в музей. Служебният кабинет не предприе нищо, само че на 2 август постоянното държавно управление на Николай Денков промени отчасти статута на паметника и го трансферира на регионалната администрация, с което задвижи процесът.

Докато го има там, разделяне ще има. Това е като болен зъб, корозивен обществото. Когато бъде изместен, хората ще не помнят и ще престанат да се конфронтират за такива неща, коментира през вчерашния ден кметът на столичния регион “Средец ” Трайчо Трайков. Той предложи на полицията да си свърши работата и да не разрешава шатри и палатки.

Фандъкова пък разгласи, че вече е задействала процедурата за народен архитектурен конкурс за цялата Княжеска градина. Целта е да се съберат оферти от архитекти и урбанисти по какъв начин да бъде завършено пространството на мястото на паметника след преместването му.

Някои политици употребяват преместването на Паметника на Съветската войска за пиар резултат по отношение на локалните избори. Организаторите, водачите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят да стоят по цяла нощ, коментира тя случилото се пре нощта. И напомни, че протестите след 22 ч не са позволени.

Лидерът на Българска социалистическа партия в София Иван Таков разгласи деянията на футболните почитатели за неофашистки и упрекна десните, че се “крият в сянката на Паметника на Съветската войска ”. Той се закани отново да възвърне счупения надпис. Таков го възвърне след посягане през май и бе санкциониран, само че този път социалистът към този момент е изискал позволение от регионалната администрация. Той упрекна Фандъкова и Трайчо Трайков в подстрекаване за вандалските прояви.

Това е проведена провокация за усилване на опълчването и втълпяване на ненавист, написа в обществените мрежи лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. И изиска държавното управление, регионалната администрация и общината незабавно да вземат ограничения, с цел да подсигуряват целостта на паметника и сигурността на жителите. По-късно денем социалистите пратиха Таско Ерменков да разгласи позицията им пред паметника. Той заподозря, че протичащото се там е било генерална подготовка за ремонт и на Братската могила в София.

Призоваваме политическите сили, които стоят зад тези шпицкоманди, които са действителни причинители на този вандалски акт, да поемат отговорност. И настояваме Йорданка Фандъкова, Трайчо Трайков и Вяра Тодева да подадат неотложно оставка, тъй като отговорността за вандалщината е резултат от техни подстрекаващи дейности, заяви пък Мая Манолова, която още през нощта отиде пред паметника. И се закани хората ѝ да стоят на пост, до момента в който не отпаднат желанията за премахването на паметника.

А водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов влезе в открит и рисков спор с последователите на “Левски ”, откакто назова почитателите “ ” и “млади дегенерати ”. От националния клуб на последователите на “Левски ” му дадоха отговор, че да ги назовава еничари, не е потребно нито за кариерата, нито за здравето му.

Павлета Давидова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР