10 бронзови монети, фрагменти от кухненска и трапезна керамика и

...
10 бронзови монети, фрагменти от кухненска и трапезна керамика и
Коментари Харесай

Ето какво откриха при разкопките в Девня

10 бронзови монети, фрагменти от кухненска и трапезна керамика и от амфори - това е равносметката от първите дни на разкопките в резервата „ Марцианополис “ в Девня, заяви ръководителят на археологическата експедиция доктор Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Проучванията се реализират в карето западно от Музея на мозайките, където в земните пластове лежат останките на късноантична жилищна постройка. Датировката на откритите артефакти – монети и битова керамика – е от IV-V век след Христа. Все още не е ясно дали монетите са сечени в Марцианопол, занапред те ще бъдат обработени и оценени от нумизмат.

„ При нахлуване в дълбочина на културните пластове се чакат да излязат още монети и други находки от римската ера. На място се разкриват и няколко бази от колоните на портика на късноантичното жилище “, добави още доктор Кузов.

Разкопките в Девня се правят от пандизчии на лек режим, откакто Министерството на културата отпусна 15 хиляди лв. за археологически изследвания на инсулата (карето) западно от къщата с мозайките, върху чиито основи е построен едноименният музей. Изкопните работи ще обзет повърхност от към 70 кв. м. и ще доближат до 3 метра дълбочина.

Кметът на Девня Свилен Шитов, който следи експедицията от близко, съобщи, че общината ще влага лични средства в изследването на античния град Марцианопол, чиито остатъци лежат под актуалния кв. „ Река Девня “. Това ще се случи след откриването на неделен пазар в същия квартал. Всички приходи от такси и наеми ще се изразходват целево за разкопки в резервата, който е един от най-добре непокътнатите в България и пощадени от иманярски нападения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР