10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към

...
10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към
Коментари Харесай

42 години от първия полет на българин в Космоса - slava.bg

10 април 1979 година, 20 часа и 34 минути. Към Космоса поема изстреляният в орбита галактически транспортен съд „ Союз – 33”. С него лети. Той прави 31 цялостни обиколки към Земята. На борда на кораба е в тандем с летеца-космонавт от Съюз на съветските социалистически републики Николай Рукавишников. България става шестата галактическа страна в света след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Чехословакия, Полша и Германска демократична република.

За полета са основани напълно български системи и принадлежности – дело на българските учени. Разработени са и със опазване на вкусовите, ароматните и питателните качества на продуктите в изискванията на галактически полет. Част от българските разработки не престават да се употребяват в Космоса и до през днешния ден.

По мотив годишнината, както и по отношение на Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и 60 години от първия сполучлив полет в Космоса, от 10 до 12 април, ситуиран наоколо до летището в Пловдив, показва фотоизложбата „ Когато илюминаторът беше небосвод “.

В експозицията са включени и част от фотосите, направени от Георги Иванов по време на полета на галактическия транспортен съд „ Союз-33 “, дарени от него на Музея. За феновете на историята е готова и специфична презентация „ Юрий Гагарин в България “, която споделя за. Използвани са архивни фотоси от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на визитата на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР