1. Войната срещу пластмасата в Европа започва през юли със

...
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Колко ни струва корона кризата, защо протестират жителите на "Бояна", Sanofi напуска България

1. Войната против пластмасата в Европа стартира през юли със възбраната на някои артикули за еднократна приложимост. Готова ли е България?

Седемдесет години откакто пластмасата промени света ни един път вечно, сме изправени пред алтернатива. От една страна, тя е евтина, устойчива, многофункционална, даде подтик на редица промишлености. От друга страна, нейната практическа безсмъртност се оказа голям проблем. Осмият континент, който се заформи от хиляди тонове отпадъци в Тихия океан сред Хавай и Калифорния, прочут като The Great Pacific Garbage Patch, към този момент надвишава два пъти територията на Тексас. Прогнозите са, че към 2050 година в океаните ще има повече боклуци, в сравнение с риба. Изчисленията на Европейския съюз демонстрираха, че 80-85% от морските боклуци съставляват пластмаса. Около 50% от нея са произведения за еднократна приложимост, а 27% такива, свързани с риболова.

И Европейски Съюз като най-голямата комерсиална общественост в света реши да направи нещо по въпроса. През лятото на 2019 година беше призната инструкция за намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Ето за какво, от 3 юли всички консуматори, в това число тези в България, ще би трябвало. Тогава влизат в действие наредбите на директивата. Новото законодателство провокира мощен интерес на всички по веригата - и. Но даже да наподобява като смяна на бизнес модел (и краят на избрани практики), това е доста дребна и плаха стъпка в битката с пластмасата. 2. Здравната сметка за COVID-19 - разноските са главно за заплати, само че не и за възстановяване на изискванията на работа на лекарите и лекуването на пациентите

Премиерът в оставка Бойко Борисов има навика да се хвали какъв брой пари е платил за нещо в страната с фасон все едно ги вади от персоналните си спестявания. С сходен самоувереност от началото на корона рецесията съвсем ежедневно в общественото пространство се популяризира информация по какъв начин държавното управление е платило милиони за битката с вируса. На процедура обаче милионите са били платени главно от еврофондовете и със здравните вноски на всички българи и особено в здравната част на рецесията не съставляват никакво задължение за държавния бюджет.

По систематизирани данни корона рецесията е коствала на здравното министерство и здравната каса над 610 млн. лева, като в сумата не влизат платените за проби за коронавирус средства. За това дали част от средствата са употребявани рационално занапред ще се дискутира. Прочетете. 3. Процедурата, с която Столичната община отпусна против дребен наем стадиона в " Бояна " на клуб на Даниел Боримиров, е спазена, само че на всеки ред изникват въпроси

Столичният квартал " Бояна " нормално не е свързван в публичното схващане с митинги. Тихата, първокласна атмосфера на " квартала на богатите " не допуска доста място за неодобрение. Затова беше още по-изненадващо, когато предходната седмица част от жителите на квартала се събраха на митинг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР