1. В Сингапур дъвченето на дъвка е забранено. Наред със забраните

...
1. В Сингапур дъвченето на дъвка е забранено.
Наред със забраните
Коментари Харесай

5 любопитни факта от света

1. В Сингапур дъвченето на дъвка е неразрешено.

Наред със възбраните да се плюе или уринира където и да е отвън тоалетна, в Сингапур е неразрешено и дъвченето на дъвка за запазване на околната среда. Забраната съществува от 1992 година, като през 2004 година се прави изключение за стоматологичните и никотиновите дъвки.

2. Шекспир е измислил над 1700 думи.

Шекспир е създател на едни от най-прочутите сонети, комедии и драми в литературата. За да съобщи по-голяма експресивност на творбите си, се приказва, че измислял думи. Най-вероятно дело на Шекспир са думи като спалня, първенец, неспокойствие, очна ябълка и други.

3. Музиката може да трансформира усета на сиренето.

Швейцарски учени са провели опит дали и по какъв начин музиката въздейства върху усета на сиренето. Според тях значима роля играят освен влагата, температурата, питателните съставки, само че и звуците и вибрацията също оказват физически резултат върху усета на сиренето.

4. На алкохола му лишава 6 минути, с цел да доближи до мозъка.

Дори едно пиво се отразява на мозъка ви – без значение дали го усещате, или не.  Учените са открили, че единствено 6 минути след усвояване на алкохол той към този момент води до промени в мозъка.  Затова не си казвайте, че сте пили единствено една бира или едно малко и да си въобразявате, че това няма да се отрази на шофирането ви да вземем за пример. Безотговорно е и по отношение на вашата, и по отношение на непознатата сигурност.

5. Съществува музей на тоалетните.

Намира се в столицата на Индия Ню Делхи. Музеят на тоалетната показва историята на хигиената и канализацията от 2500 година прочие Хр. До наши дни. От позлатените тоалетни на римските императори до средновековните нощни гърнета, там може да се види еволюцията на тоалетната през вековете. Музеят има и сбирка от редки стихотворения, отдадени на тематиката.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР