1. В българския авиосектор има турбуленции. Те са заради разпределянето

...
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Турбуленции в авиацията, Марин Райков за политиката на България към Северна Македония

1. В българския авиосектор има турбуленции. Те са поради разпределянето на 60 млн. лева държавна помощ за сектора

Авиацията постоянно е събирала погледите. Дали поради чудото на летенето, дали поради мощните маркетингови кукички на самолетните компании. За разлика от задграничните си сътрудници българските притежатели на самолети по-скоро заобикалят да попадат в светлините на прожекторите. Странният способ на разпределение на 60 млн. лева държавна помощ за авиацията обаче накара сектора да излезе отвън нормалната си тиха линия и провокира остри реакции.

Корекциите в текстовете за държавния бюджет, формулиращи по какъв начин ще се разпределят парите за авиацията, се случиха в последния миг по предложение на депутати от Движение за права и свободи. Финално законът планува помощите да отидат за погасяване на обществени отговорности, отговорности към банки и по контракти за действен лизинг на въздухоплавателни средства, настоящо дължими към края на 2019 година в размер на не повече от 20% от оборота от осъществени чартърни стратегии и наем на самолети за 2019 година Или излиза, че с държавните пари на " Летище София " ще се покрият остарели отговорности на огромни самолетни компании със съществени обороти от чартърна активност и отдаване на самолети чартърен,. 2. Дипломатът Марин Райков в изявление за " Капитал " за политиката на България към Северна Македония Марин Райков е дълготраен посланик, един от най-ангажираните с тематиката Македония в българската дипломатическа работа. Той има фамилна история с тематиката - татко му Райко Николов е някогашен дипломат в Югославия по времето на Тито, когато тече акцията по сърбизация на Македония. Като зам.-министър на външните работи през 1999 година е един от създателите на подписаната сред министър председателите на България и Македония Декларация за добросъседство, на която стъпва по-късно Договорът за добросъседство, подписан през 2017 година В тази декларация се взема решение " езиковият спор " - формулировката, че София признава македонския език като формален на територията на прилежащата страна.

Като длъжностен министър председател през 2013 година Райков публично разгласи, че България ще поддържа пътя към Европейски Съюз на прилежащата страна, когато тя откри добросъседски връзки. Райков също по този начин е част от неофициалната група във Външно министерство, която включва няколко високопоставени дипломати и е мощно ангажирана с тематиката " Македония " и връзките с България. Четири години след подписването на Договора и година след изострянето на разногласията сред Скопие и София, " Капитал " потърси Райков за за това какво е бъдещето на тези връзки съгласно него. 3. Американската компания с български корени Insurify притегли финансиране за 100 млн. $. Иска да се трансформира в застрахователния Booking Американската застрахователна промишленост е един от най-конкурентните и сложни бизнеси в света. Което прави още по-трудни и опитите на който и да било състезател да я промени и да я опрости. Основаната в Бостън започваща компания с български корени Insurify счита, че е на прав път в това начинание, което се потвърждава и от привлечената от нея инвестиция през този месец за 100 млн. $. Ще й оказва помощ и новият екип разработчици в София, който занапред ще се разраства.

Insurify е основана преди осем години от българите Снежина Захария и Тодор Кирязов и Гиоргос Захария, който е и президент на метатърсачката Kayak. Компанията в действителност е виртуален осигурителен сътрудник, който употребява изкуствен интелект, с цел да съпоставя и предлага през платформата си застрахователни артикули. С набраното финансиране в настоящия рунд Б от 100 млн. $ общите вложения доближават 128 млн. $. От новото финансиране не става ясна оценката на Insurify, а вложители са досегашни акционери като Viola FinTech, MassMutual Ventures, Nationwide, Hearst Ventures, Moneta VC, както и новите Viola Growth и Fort Ross Ventures. Вижте. 4. Зрелищната гибел на румънския осигурителен водач. Финансовият регулатор лиши лиценза на City Insurance, която държеше над 20% от пазара, след счетоводна машинация

На върха на румънския осигурителен пазар обичайно е прохладно. Някогашният водач от 2013 година Astra банкрутира през 2015 година, година и половина откакто влезе в процедура по специфичен контрол, назначена от регулатора. А през 2016 година потъна и Carpatica - по-малък състезател, седми по записани награди, само че нападателно вълнуващ отворената ниша, изключително при наложителната " Гражданска отговорност ". Досега от локалното Бюро на автомобилните застрахователи са изплатени над 106 млн. евро по полиците на двата застрахователя и остават още 37.6 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР