1. Св. († около 306 г.) - родена е в

...
1. Св. († около 306 г.) - родена е в
Коментари Харесай

МИСТИЧЕН ДЕН: Почитаме тази светица като закрилница от болести - ето какво е хубаво да направи всяка жена

1. Св. († към 306 г.) - родена е в Илиопол и е живяла по времето на император Максимилиан. Още като госпожица приема Христовата религия. Подложена е на мъчения дружно с християнката Юлиана.

И двете са наказани на гибел поради вярата им. Погребани са от християнин, който построил над тях храм. Мощите на почиват в Киев, а една дребна парченце от тях се намира в софийската черква " Свето Преображение " в квартал " Лозенец ".
свързани новини13617на 29.10.202114125на 28.10.2021
Знатната дама от град Илиопол е убита от личния си татко - богохулник, тъй като приема християнството.Народът уважава като от и изключително от шарката. е типично женски празник. За да умилостивят и прогонят баба Шарка, дамите подготвят обредно вариво от разнообразни житни и бобови зърна, подслаждат го с мед и раздават надецата си и съседи.

Празникът е именуван още Женска Коледа - на този ден млади девойки " варварки " с нови премени, обикаляли по къщите и орисвали хората на благополучие и благодат. Стопаните ги дарявали за признателност с фасул, сушени плодове, ябълки и брашно.

Майките раздават царевични питки и ракия. Срещу празника край измазаното огнище се подрежда софра за шарката с медена питка, паничка мед, сол, вода; оставят пешкир и възглавница до софрата.

В Южна България св. се уважава като повелителка на заболяванията, на плодородието и домашните птици. На този ден се подготвят благи пити, които се намазват с мед или захар и се раздават на съседите, с цел да не боледуват децата. На трапезата се пали свещ, приготвена от стопаните, която се резервира и се пали при тежко раждане на добитъка, при гръм и градушка.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Варвара, Варадин

2. Св. преподобни Иоан Дамаскин († 790 г.)
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР