1. Съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението

...
1. Съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението
Коментари Харесай

Внимание: БНБ с важна новина за жилищните кредити

1. Съотношението сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне (LTV-O) следва да е в размер не по-висок от 85%. Съотношението се пресмята според одобрения от УС на Българска народна банка най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне на заеми, обезпечени с ЖНИ;

 

2. Съотношението сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при разпределяне (DSTI-O) следва да е в размер не по-висок от 50%. Съотношението се пресмята според одобрения от УС на Българска народна банка най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне на заеми, обезпечени с ЖНИ;

 

3. Максималният период по контракта за заем (матуритет) следва да не е по-дълъг от 30 години. Матуритетът се пресмята според одобрения от УС на Българска народна банка най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне на заеми, обезпечени с ЖНИ.

 

Изискванията влизат в действие от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на задгранични банки следва да приведат активността си по разпределяне и предоговаряне на заеми съгласно открития период. Допустимо е одобрение или предоговаряне на заеми с параметри, които се отклоняват от въведените условия, като общият утвърден или предоговорен размер на такива заеми през настоящото тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените заеми през предходното тримесечие. С цел следене на допустимите отклонения се вкарва спомагателна отчетност.

 

Решението на УС на Българска народна банка за въвеждане на условия съставлява следващ стадий от формализирания развой на оценка на рисковете при кредитирането, обезпечено с ЖНИ, включващ създаване на количествена методология за оценка на риска (карта на риска), регулярен механизъм на наблюдаване и отчетност. На тази основа направеният периодически разбор демонстрира, че кредитната интензивност в сегмента продължава да се характеризира с изразен кредитен напредък, който в допълнение се форсира през второто тримесечие на 2024 година Оценката на риска сочи напредване в по-висока рискова категория на избрани знаци (кредитен напредък, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, междинен размер на заемите и др.), което алармира за евентуално струпване на средносрочни опасности за банковата система.

 

Не се следи утежняване на среднопретеглените индикатори за кредитните стандарти, само че се резервират разпознатите евентуални зони на накърнимост по линия на съвкупността от заеми със съотношения във високи шпации. С въведените условия се цели превантивно подсигуряване на устойчивостта на банковата система в подтекста на повишаващите се трендове в проявлението на цикличните опасности в средносрочен проект.

 

Изискванията поддържат поддържането на стабилността на банковата система като допълват приложените досега от Българска народна банка финансови буфери, избрани с едни от най-високите равнища в Европа. Те нямат възпиращ кредитната активност темперамент, а следват надзорния метод на Българска народна банка за висока консервативност и общата процедура на макропруденциални ограничения, приложена в страните от Европейски Съюз.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР