1. Само за 4 години Хърватия реализира най-мащабния си инфраструктурен

...
1. Само за 4 години Хърватия реализира най-мащабния си инфраструктурен
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Най-големият инфраструктурен проект на Хърватия; Банковият сектор с рекордна печалба над 1 млрд. лв. до юни

1. Само за 4 години Хърватия осъществя най-мащабния си инфраструктурен план - моста Пелешац Над 500 млн. евро вложения, приключен за 36 месеца с доста изгоди за стопанската система на Хърватия. Така най-накратко може да бъде показан най-големият инфраструктурен план на най-младия член на Европейски Съюз и към този момент на еврозоната - мостът Пелешац. Той ще постави завършек на дългите часове опашки, в които локални поданици, търговци и туристи бяха принудени да чакат на границата с Босна и Херцеговина и беше избран като главен приоритет за Загреб. След разпадането на някогашна Югославия през 90-те години на предишния век Босна резервира крайбрежния си достъп, само че това раздели хърватска територия, отрязвайки град Дубровник от останалата част на страната.

Новото оборудване разрешава по-лесен достъп до средновековния град, който е най-важната туристическа дестинация в Хърватия и е в листата на предпазеното завещание на ЮНЕСКО. Страната е съществена туристическа дестинация в Европа и притегля милиони туристи, а секторът е основен за стопанската система й, като обезпечава 25% от брутния й вътрешен артикул. В предпандемичната 2019 година съвсем 20 млн. туристи са посетили Хърватия, като са похарчили към 12 милиарда евро. Подробности четете в текста. 2. Банковият бранш към този момент не демонстрира никакво закъснение поради инфлацията или войната и осъществя рекордна облага над 1 милиарда лева до юни Едно от най-често повтаряните клишета в света на финансите е, че банковият бранш е огледало на действителната стопанска система. Често тази фраза кънти на кухо, само че има и моменти, когато отразеният облик е действителен и в този момент значително в действителност е по този начин. Въпреки не напълно отминалия потрес от пандемията и надвисналите опасности от война и инфлация индикаторите за напредък като икономическата интензивност, производството, приходите и безработицата към този момент не се забавят значително, а по-скоро посочват прегряване в сравнение с рецесия.

Затова и към полугодието на 2022 година данните за банковата система също по никакъв метод не демонстрират някакви облаци на хоризонта. Печалбата за шест месеца надвишава 1 милиарда лева за пръв път, като от показаните в страната 25 институции едвам три бутикови клона на непознати банки са на загуба. Това е близо 360 млн. лева, или 55% повече от регистрираните година по-рано, като финансовият резултат се поддържа по съвсем всички съществени линии на доходи за банките. Подробности четете в текста. 3. Пловдивският производител на колела " Лидер-96 " пораства с нов вложител Шест години откакто закупи 60% от пловдивския производител на колела " Лидер-96 ", финландският фонд KJK Sport излиза от компанията. При мощен интерес от стратегически и финансови вложители за покупател е определен различен фонд - TRG EEF, част от американската The Rohatyn Group, която има и друга инвестиция в България.

Сделката става в миг на възходящ пазар, движен главно от търсенето на електрически колела. А точно натам се преориентира напълно българската компания в последните две години. От 2016 година, когато KJK Sport влезе като вложител, " Лидер-96 " на практика удвои оборота си, а прогнозите са тази година продажбите да набъбнат с още 40% и да доближат 220 млн. лева И въпреки че цената на договорката не се оповестява, като се има поради нормалният метод за определянето й, калкулации на " Капитал " сочат оценка от над 100 млн. евро на цялата компания. Плановете за идващите няколко години пък включват нова фабрика, още артикули, както и напредък посредством придобивания. Подробностите за договорката. 4. Главният изпълнителен шеф на белгийското ръководещо сдружение KBC Asset Management Йохан Лема пред " Капитал ": Нашият главен сюжет е криза
Реклама
Йохан Лема е основен изпълнителен шеф на KBC Asset Management, което към края на 2021 година ръководи 236 милиарда евро активи. Той стартира кариерата си в Kredietbank, която по-късно ще се трансформира в KBC Group, към която принадлежат българските ОББ, ДЗИ, а и неотдавна купената за 1 милиарда евро Райфайзенбанк. Лема е на този пост от 2017 година, като преди този момент е заемал разнообразни мениджърски позиции в белгийската група и е президент на BEAMA - белгийската асоциация на ръководещите сдружения.

Разговаряме с него за настоящата вероятност за инфлацията, преломната година за пазарите, желанията на вложителите и какво могат да чакат клиентите на KBC Asset Management в България. 5. Манипулациите и схемите, известни като скам, с виртуални валути непрекъснато се усилват Бумът на фондовите и крипто пазарите през последните години вкара доста нови самостоятелни вложители в този сегмент. С търсенето на рентабилност обаче се активизираха и измамниците, които търсят всевъзможни способи да стигнат до портфейлите на вложителите или да ги въвлекат в на пръв взор апетитни схеми. Промени се фундаментално и методът, по който се случва това, както и разнообразието, само че като цяло остарели схеми се усъвършенстват, употребявайки новите технологии, жадност за бърза облага на напълно неопитни вложители и неналичието на регулации.

Крайната цел на измамниците може да бъде най-различна - от операция, през кражба на персонални данни и източване на криптопортфейл, до просто продажба на подправен артикул. Всички схеми са известни като скам, като техният брой и разновидности са доста и най-различни. Как да разпознаем и да се предпазим от крипто измами, четете в.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР