1. Правителството на ГЕРБ тайно е дало над 220 млн.

...
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Проектът на ГЕРБ за правителствен комплекс тайно расте и поскъпва, защо беше важна срещата на "Три морета" в София

1. Правителството на ГЕРБ скрито е дало над 220 млн. лева за нов държавен комплекс

Върволицата от ненужни, скъпи и непрозрачни планове на страната през последните години се удължи, само че един от любимците за първенци е подготвяният държавен комплекс на територията на " София тех парк ". От концепцията до началото на проектирането той се разрасна до повърхност 90 хиляди кв.м и цена 190 млн. лева без Данък добавена стойност (или 228 млн. лева с данъка). Изпълнението му минава по обичайна скица - от Държавната консолидационна компания (ДКК) към дъщерната " Монтажи ", която пък ги превъзлага на частен консорциум без социална поръчка. А в него участват трайните любимци на ДКК - дребни непознати компании, получили и големи суми за ремонт на язовири без търг. Това изяснява и високата цена на строителството, дадена от страната, без даже да има картинка и на доста ранен стадий.

Никоя от тези стъпки не е била обявявана пред плащащите сметката данъкоплатци. А мотор на плана е Министерство на стопанската система по времето на Емил Караниколов. За похлупак, в апогея на Коронавирус рецесията предходната година в сметките на частен строителен консорциум влизат като задатък над 60 млн. лева Година по-късно градеж не е стартират. А и няма потребност. Прочетете. 2. Защо беше значима срещата в София на самодейността " Три морета "

Говорейки пред аудитория в София, полският президент Анджей Дуда си спомни за едно лято преди десетина години. Тогава, описа Дуда, натоварени в автомобил, той и цялото му семейство пътували дълго и много тежко през половин Европа, от Краков до гръцкото море. Макар полският президент да не сподели, че това е въодушевило решението му няколко години по-късно да постави началото на самодейността " Три морета ", сигурно желанието на голям брой централно- и източноевропейци да стигнат бързо до мечтания морски бряг е добра първа обща цел.

" Три морета ", която стартира от взаимна концепция на Дуда и хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, е точно такова заричане: 12 страни от Европейски Съюз сред Адриатика, Черно море и Балтика да приказват между тях и да намерят общи цели и планове. Тази година самодейността (и целият кортеж към нея) стигна до София. За два дни българската столица видя напор от държавни глави, министри, еврокомисари и представители на бизнеса, които подсетиха за времето на председателството на Европейски Съюз. Поне за уикенд градът се усещаше част от живата, ежедневна бизнес среда на Европа, където неща се разискват, вземат решение, договарят. Това изигра чудесна имиджова роля за Румен Радев, който беше хазаин на самодейност (тя е президентска), и за служебното държавно управление, което получи опция да блесне тъкмо преди изборите с положителната организация. Що се отнася до действителните, дълготрайни резултати от " Три морета ", там, уви, нещата наподобяват малко по-... обтекаеми. Вижте. 3. Най-важните заключения от изборните резултати

Малко повече от 48 часа след края на изборния ден крайните резултати бяха ясни (сравнително бързо с помощта на машинния вот) - " ИТН " е първа мощ и в страната, и в чужбина, като прибавя над 92 хиляди гласа в резултата си по отношение на април. След като няколко пъти разменяха местата си при броенето на гласовете, в последна сметка фотофинишът даде над половин % преднина за групировката на Трифонов пред ГЕРБ, а тя пък бе задоволителна, с цел да обезпечи един екстра мандат за партията на Трифонов, и по този начин съотношението на местата в Народното събрание в последния миг стана 65:63 в интерес на Има Такъв Народ. Освен че е удар по самочувствието на Борисов, този факт подсигурява на Има Такъв Народ и първия мандат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР