` 1. По-здрави очи и по-добър имунитет Чудили ли сте

...
` 1. По-здрави очи и по-добър имунитет Чудили ли сте
Коментари Харесай

5 причини да хапваш по-често тиква

`

1. По-здрави очи и по-добър имунитет

Чудили ли сте се в миналото за какво тиквата е толкоз блестящо оранжева? Цветът ѝ се дължи на бета-каротина. Телата ни трансформират бета-каротина във витамин А, който е потребен за очите и имунната система. Всъщност, една чаша консервирана тиква съдържа 250% от целесъобразното ни на ден количество витамин А!

2. Плодове за размисъл

Както всички плодове, по този начин и тиквата е добър източник на фибри. Консервираната тиква съдържа 7 грама фибри на порция от една чаша. Фибрите са потребни за унищожаване на холестерола от тялото, защищават кръвната захар от скок и оказват помощ за контролиране на чревните привички. Освен това, влакната ни оказват помощ да се усещаме по-сити за по-дълго време. Това може да понижи преяждането и да помогне за реализиране и поддържане на здравословно тегло.

3. Здраво сърце

Ако търсите храна за крепко сърце, тогава тиквата е за вас! Здравословното хранене за сърцето се състои в избиране на храни с ниско наличие на мазнини, сол и захар, само че с високо наличие на фибри. Можете да поставите отметка в квадратчетата на всички тези, когато става въпрос за тиква. На порция от половин чаша тиква съвсем няма мазнини, на практика няма сол и няма добавена захар.

4. Намаляване на кръвното

Много хора  имат високо кръвно налягане. За да го намалите, пробвайте да ядете тиква, която съдържа калий. Той оказва помощ за управление на кръвното налягане. Калият също оказва помощ за здравето на костите и понижава риска от диабет. Около 10% от дневния ви калий се съдържа единствено в половин чаша тиква.

5. Ниско наличие на калории

Много от ястията, съдържащи тиква, най-често са десерти, които са заредени с калории. Тиквата обаче евентуално не е източникът на висококалорични артикули. Повечето от калориите идват от мазнините и захарта, употребявани, с цел да създадат десерта толкоз добър.

Следователно, може да се заблуждаваме, че тиквата е с високо наличие на калории. Честно казано, е тъкмо противоположното. Една чаша тиква съдържа единствено 83 калории. Всъщност, тиквата е 90% вода.

Тъй като тиквата е с ниско наличие на калории, може би се чудите по какъв начин може да има доста хранителни изгоди при толкоз малко калории. Много от нашите плодове и зеленчуци се назовават храни, богати на хранителни субстанции. Това значи, че те са с ниско наличие на калории, само че са цялостни с доста витамини и минерали, с цел да ни поддържат здрави. Когато ядем тиква, не е нужно да изразходваме доста калории, с цел да получим огромно разнообразни изгоди за здравето.

Когато приказваме за тиква, постоянно си мислим за апетитни сладки лакомства, като тиквен къс, тиквени подправки лате или тиквени понички. Но не забравяйте за семената!

Тиквените семки може да са дребни, само че са мощни. Пълни с магнезий, цинк и фибри, тиквените семки прибавят още повече потребни хранителни субстанции. Една четвърт от чаша с тиквени семки съдържа съвсем половината от дневното ни целесъобразно количество магнезий.

Магнезият оказва помощ за намаление на кръвното налягане и поддържа положително здраве на костите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР