1. Основната част на изборната кампания този път ще е

...
1. Основната част на изборната кампания този път ще е
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Как протича изборната кампания във Facebook, кои са българските гиганти в земеделските субсидии

1. Основната част на изборната акция този път ще е във Фейсбук. Какво вършат по-големите партии?

Фейсбук от дълго време има своето място в българската политика. От година насам Бойко Борисов на практика ръководи страната посредством лайвстриймове, а една от аргументите за всеобщите митинги през предходната 2020 година бе сцената с избутването на Христо Иванов, с цел да не стъпи на брега до морския сарай на Ахмед Доган в " Росенец " - също излъчено онлайн в обществената мрежа. И въпреки всичко до момента Фейсбук беше по-скоро спомагателно колело в предизборните акции. В изискванията на коронавирусната пандемия, когато има ограничавания за физическите събития, пропагандата в обществената мрежа излиза на напред във времето.

Партиите, наподобява, бързо осъзнават, че Фейсбук им дава благоприятни условия за реклама, каквито не съществуват в обичайните медии, като ориентиране по възраст, местонахождение и ползи. Същевременно обществените мрежи са сива зона и акциите там не стопират в нито един миг. Разликата е единствено, че когато идват избори, рекламите са доста повече на брой, а също така се появяват и номера на бюлетини. Вижте. 2. Най-големите получатели на аграрни дотации в България са едни и същи хора

Идеята европейските дотации за земеделие е да подкрепят фермерите на континента да остават конкурентни на евтиното произвеждане от други страни. В България обаче те родиха колоси - дузина зърнопроизводители, които обработват десетки хиляди декари и годишно получават десетки милиони, с помощта на които осъществят свръхпечалби. Явлението бе видяно в Брюксел, като преди шест години беше комплициран таван на главното заплащане - най-общо до 300 хиляди евро на фермер. Това обаче не е трансформирало нищо в България - правилото се заобикаля през роене на разнообразни компании, които не се ревизират за съгласуваност, и през една малка врата за разноски за труд. Справка: годината преди лимита пет свързани със Светлозар Дичевски компании, познати като групата " Октопод ", са получили 25 млн. лева дотации, а през 2020 година същата петорка е получила същата сума. Единствената вест е, че в листата на топ получателите измежду зърнопроизводителите към този момент трайно се срещат и имена на ферми за животни. Но пък на лидерските места измежду постоянните получатели няма нито една компания за плодове и зеленчуци.

Разпределяните агросубсидии са великански - към този момент стигат и по 3 милиарда лева на година. Проблемът е, че страната ни е в топ 3 на страните в Европа с грантове към едри получатели. Което убива дребните и междинните бизнесмени в бранша. Накратко - земеделието, както строителството, е. 3. Ваксините се концентрират в развитите страни и това основава опасности

" Ваксинен апартейд " - това е новата коронавирус рецесия, пред която се изправя светът. Оптимизмът от идването на имунизациите против ковид е на път да бъде засенчен от пречките пред достъпа до имунизации за доста страни. Развитите стопански системи като Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз се договориха да закупят милиарди дози, до момента в който фармацевтичните компании още организираха проби върху разработките си. По данни на Организация на обединените нации 10 страни с високи приходи са си обезпечили 75% от актуалните световни доставки, а отчет на организацията против крайната беднотия ONE Campaign сочи, че най-богатите страни евентуално ще разполагат с над 1 милиарда непотребни дози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР