1 октомври е важна дата за всички ни - днес

...
1 октомври е важна дата за всички ни - днес
Коментари Харесай

ICGB: Днес предприемаме голяма стъпка към по-силна и по-независима Европа

1 октомври е значима дата за всички ни - през днешния ден означаваме началото на план, който надалеч надвишава границите Гърция и България. Днес навлизаме в основен стадий в развиването на енергийната система в района и подхващаме огромна стъпка напред към по-силна, по-тясно обвързвана и по-независима Европа. Това съобщи Теодора Георгиева - изпълнителен шеф на ICGB, компанията – оператор на интерконектора от българска страна.

Въвеждането в употреба на интерконектора стартира след изключителни провокации и с помощта на политическата воля на държавните управления на България и Гърция, доверието и поддръжката на Европейската комисия и работата на енергийния бранш, акцентира Георгиева.

" Искам да изкажа своята признателност към президента Румен Радев, който се ангажира персонално със завършването на този план преди началото на отоплителния сезон. Искам да благодаря и на госпожа фон дер Лайен за поддръжката и на енергийните сдружения на България и Гърция. Неслучайно съм казвала, че интерконекторът ще промени картата освен за България, където ще докара до енергийна самостоятелност, а и за цяла Европа ".

От през днешния ден можем да потвърдим и подсигуряваме доставките освен за България и Гърция, само че за цяла Югоизточна Европа. Можем да осигурим и доставки до Молдова и Украйна в тези извънредно сложни времена, сподели още Георгиева.

Георгиос Сатлас - изпълнителен шеф на ICGB, от гръцка страна, също изрази признателност към държавните управления на двете страни.

" След като отпразнуваме триумфа през днешния ден, желая да поема уговорката за доста значими последващи стъпки - да се концентрираме върху енергийната сигурност и опазването на околната среда, тъй че планът да работи ефикасно, да оправдае вложенията на всички, които помогнаха да осигурим енергийната сигурност на Югоизточна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР