1. Нов опит да се събуди зомбито АЕЦ Белене Когато

...
1. Нов опит да се събуди зомбито АЕЦ Белене Когато
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Какво да правим с реакторите на АЕЦ Белене; Леко охлаждане на заплатите през 2023 г.

1. Нов опит да се разсъни зомбито АЕЦ " Белене " Когато преди време сътрудник публицист описа по какъв начин кариерата му е почнала през 80-те години с концепцията за строителството на АЕЦ " Белене " и ще приключи отново с тази тематика, това звучеше като естествена смешка за проточилия се десетилетия план и милиардите левове, потънали в подготовка на площадката. Просто всички знаехме, че идва окончателният завършек на този план от предишното. А след нашествието на Русия в Украйна, зелените проекти на Европейски Съюз и все по-актуалната концепция за нови мощности в АЕЦ " Козлодуй " по американска технология продължаването на " Белене " към този момент изглеждаше изцяло невероятно и стопански голословно.През януари тази година обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов, който съобщи готовността си да работи с руснаците даже при сегашната обстановка, показа визия за развиването на бранша, в която включи и два 1000-мегаватови блока в " Белене ". Това още веднъж повдигна въпроса дали съветските реактори могат да бъдат извадени от найлоните, с които в този момент са увити и да влязат в приложимост. Темата се нагорещи още, откакто тази седмица заместникът му Еленко Божков непосредствено заприказва за. 2. Заплатите през тази година: леко изстудяване с растеж от към 6-12% " През предходната година възнагражденията в 32% от фирмите са били нараснали на два пъти - наклонност, която виждаме толкоз изрично за пръв път в последните години ", споделя Мария Стоева от компанията за асортимент на личен състав " ManpowerGroup България ". Тя се базира на направено неотдавна регулярно изследване на пазара на труда, в което са се присъединили 209 сдружения с общо 65 хиляди наети в тях.

1. Нов опит да се разсъни зомбито АЕЦ " Белене " Когато преди време сътрудник публицист описа по какъв начин кариерата му е почнала през 80-те години с концепцията за строителството на АЕЦ " Белене " и ще приключи отново с тази тематика, това звучеше като естествена смешка за проточилия се десетилетия план и милиардите левове, потънали в подготовка на площадката. Просто всички знаехме, че идва окончателният завършек на този план от предишното. А след нашествието на Русия в Украйна, зелените проекти на Европейски Съюз и все по-актуалната концепция за нови мощности в АЕЦ " Козлодуй " по американска технология продължаването на " Белене " към този момент изглеждаше изцяло невероятно и стопански голословно.

През януари тази година обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов, който съобщи готовността си да работи с руснаците даже при сегашната обстановка, показа визия за развиването на бранша, в която включи и два 1000-мегаватови блока в " Белене ". Това още веднъж повдигна въпроса дали съветските реактори могат да бъдат извадени от найлоните, с които в този момент са увити и да влязат в приложимост. Темата се нагорещи още, откакто тази седмица заместникът му Еленко Божков непосредствено заприказва за. 2. Заплатите през тази година: леко изстудяване с растеж от към 6-12% " През предходната година възнагражденията в 32% от фирмите са били нараснали на два пъти - наклонност, която виждаме толкоз изрично за пръв път в последните години ", споделя Мария Стоева от компанията за асортимент на личен състав " ManpowerGroup България ". Тя се базира на направено неотдавна регулярно изследване на пазара на труда, в което са се присъединили 209 сдружения с общо 65 хиляди наети в тях.

Среден растеж на разноските за труд от съвсем 16.1% на годишна база през последните две тримесечия на предходната година засече и формалната статистика. В частния бранш растежът, измерен от Национален статистически институт, е даже по-голям - 17.7%. Този впечатляващ скок си има разумни пояснения - предходната година беше мощна за доста браншове от стопанската система, надлежно и търсенето на хора. Това в комбиниране с високата инфлация и желанието на работодателите да запазят скъпите си фрагменти води и до по-висока цена на труда. Прогнозите на експертите по асортимент на личен състав обаче са, че, според от бранша, позицията и обитаемото място. 3. Най-големите 15 жилищни планове в София през 2022 година: кой, къде и какво Допреди пет-шест години в класациите на най-големите здания в София всеобщото наличие беше на планове с РЗП към 25 хиляди кв.м. В ранглистата на издадените строителни позволения за жилищни здания в столицата през 2022 година първите 13 към този момент са над тази площ, като най-големите планове доближават до 90 - 100 хиляди км РЗП. Общо топ 15 комплекса имат 0.6 млн. кв.м (РЗП със сутерен), което прави към една четвърт от цялата позволена жилищна повърхност за строителство в града през предходната година. По калкулации на " Капитал " на база на обществената информация на уеб страницата на НАГ тя е 2.6 млн. кв.м.

Видима е наклонността, че вложителите вършат все по-големи здания, като най-популярната форма е на затворения комплекс. Свободните терени, наподобява, стават все по-скъпи и дефицитни, тъй че постройките стават и все по-високи, което дава опция да остане място за местни паркове и градинки. 4. Бургаският " Атлантик ": Петко и Ивайло Русинови към този момент 33 години развиват рибна преработвателна промишленост в България Първата частна рибна компания в България - " Атлантик ", е основана в края на 1990 година " Тази година навършваме 33 години - Христова възраст ", споделя създателят - Петко Русинов от Бургас. Самият той ще навърши 80 години през есента, а в рибната промишленост е от цели 57 години. Синът му Ивайло Русинов влиза в фамилния бизнес още като студент.
Реклама
Днес татко и наследник Русинови са притежатели и ръководят четири компании за произвеждане, импорт, преправка и търговия с риба и рибни артикули - " Атлантик " (рибно пазарище " Фишленд " в Бургас), " Алмар сийфуд " (фабрика за скариди в Айтос), " Делта индъстри " (Созопол) и " Пасифик остарял " (Варна). Консолидираните доходи за 2022 година надвишават 55 млн. лева по данни на притежателите, което им отрежда лидерска позиция в рибния бранш в България. В четирите предприятия работят към 300 души. 5. Как се заявяват вложенията в акции пред Национална агенция за приходите През последните години българите откриха различните форми за вложение на спестяванията си - взаимни фондове, акции, крипто, капиталово злато, застраховки живот, в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване. Търсенето на спомагателната рентабилност обаче върви и с едно не толкоз прелестно упражнение - декларирането й пред данъчните. Българското законодателство е много демократично във връзка с финансовите принадлежности - някои от тях са освободени от налози, а с други може да се понижи данъчната основа, върху която се дължи финален налог.

Тази година данъчните заявления се подават до 30 април или първия работен ден след него, в тази ситуация 1 май. Преди попълването им обаче е значимо да се отделят облагаемите от необлагаемите финансови активи.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР