1 ноември става празник на духовността през 1922 г. Тогава

...
1 ноември става празник на духовността през 1922 г. Тогава
Коментари Харесай

Кой е човекът, който стои зад въвеждането на 1 ноември като Ден на будителите?

1 ноември става празник на духовността през 1922 година Тогава силата, желанието и упоритостта на министъра на просвещението Стоян Омарчевски се трансформират в закон, с който се приема новият обществен празник. Кой е Стоян Омарчевски и по какъв начин трансформира българското обучение и просвета? Отговора откриваме в Държавния списък.


Заради потребността и смисъла да бъдеш признателен и благодарен към будителите - по тази причина 1 ноември се трансформира в особена дата в календара през 1922 година В основата на честването е Стоян Омарчевски - министър на просвещението и непосредствен другар с най-видните интелектуалци на тогавашна България. За страдание, през годините името му е съвсем забравено.
Дарина Билярска, държавен специалист в Централен държавен списък: С него са свързани доста промени в образованието, в културата.
Омарчевски строи учебни заведения, освобождава от налози детската литература, вкарва наложителното главно обучение. Идеята за честването се поражда след Ньойския кротичък контракт.
Дарина Билярска, държавен специалист в ЦДА: Младежта потегля в една лека посока, не запомнила идеалите, не запомнила какво би трябвало да прави за своите съдбини. Стоян Омарчевски и освен той - интелектуалците, кръжеца към него считат, че вярата и връщането към тези тогавашни строители на България ще възкреси концепцията за националния дух, националното обединяване.
Тогава Омарчевски изпраща окръжно писмо до ректора на университета и всички шефове на учебни заведения. А в увода му показва идеалите пред обществото. Първи ноември се трансформира в фетиш на българския национален талант. Датата не е определена инцидентно - това е денят на св. Йоан Рилски.

Дарина Билярска, държавен специалист в ЦДА: Този светец е жив в съзнанието на българите, той е обвързван в съзнанието на българите като отдаденост на народа, без облаги, без блян към обогатяване и така нататък
Следва разпращането на ново окръжно с инструкции - по какъв начин да се чества. Честването става общонародно, а всеки град или село би трябвало да уважи и локалните герои. И по този начин към този момент десетилетия наред.

 Още по тематиката Денят на националните будители
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР