1. Неустойките на Домусчиев към държавата за БМФ падат наполовина

...
1. Неустойките на Домусчиев към държавата за БМФ падат наполовина
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": БМФ vs. държавата - близо до финал; Кога ще са готови тунелите под Стара планина

1. Неустойките на Домусчиев към страната за БМФ падат на половина до 25 млн. лева, а страната още мисли да възрази ли или да вземе сумата Дългата правосъдна сага сред страната в лицето на Агенцията за обществените предприятия и надзор, наследила приватизационната организация, и братята Кирил и Георги Домусчиев е към своя край. Тази седмица стана ясно, че на 14 декември Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е излязла с решение, че мажоритарният притежател на Параходство " Български морски флот (БМФ) ", благосъстоятелност на братята, дължи наказателна клауза за несъблюдение на обвързване по контракта за приватизация в размер на 25 334 541 лева Или под половината на това, което АППК претендираше - 52 252 446 лева

Настоящото решение на арбитража е дефинитивно и наложително за страните и предстои на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има процесуалната опция да изиска анулацията му в идващите три месеца. И двете страни не отвориха съответно каква ще е политиката им от тук насетне. Ако страната избере анулацията, това би означавало опит да получи цялата сума, само че и веселба на заплащането с години и неразбираем излаз, както и риск от решение в другата прекаленост - неустойката да се одобри за оскъдна. Или шансът в този момент да се стигне до заплащане наподобява огромен. От друга страна, понижената доста сума наподобява по-платима от братята. Прочетете. 2. Трите тунела под Стара планина: какво се случва с тях и по кое време ще са подготвени Стара планина. Тази антична бариера, която още прабългарите са употребявали за отбрана, продължава и до ден сегашен да извършва функционалността си сполучливо - разделя Северна от Южна България и предопределя ориста на градовете от двете й страни. Както и преди хиляда години, двете елементи на страната се свързват само през планинските проходи. Двадесет от всички 40 прохода се намират в Стара планина и като се изключи че са натоварени целогодишно, са и в доста неприятно положение.

През България минават 5 от европейските магистрални пътища, само че сред тях няма същинска връзка и капацитетът им остава необработен за икономическото развиване. Ето за какво концепцията за тунели под планината е толкоз значима. Но не се осъществя от десетилетия. За тунел под Петрохан се приказва от преди 50 години, а за този под Шипка - над 100. На своята първа конференция новият строителен министър Гроздан Караджов разгласи, че три тунела под Стара планина ще бъдат приоритет: Петрохан, Шипка и на автомагистрала " Черно море ", сред Бургас и Варна. Ден по-късно най-напредналият от тях - този под Шипка, беше спрян и върнат на равнище планиране. Така сега и трите плана са почти на едно равнище -. И то, в случай че всичко върви безпрепятствено и бързо. 3. Кои са 15-те най-големи оповестени нови заводи в България за 2021 година Неочакван скок. Така наподобява миналата година от ъгъла на оповестените нови вложения в произвеждане. След като миналата 2020 година пандемията направи фирмите внимателни и замрази проектите им, вложенията в този момент се завръщат към равнищата от надалеч по-силната 2019 година Това се вижда от самобитната ранглиста на " Капитал " на 15-те най-големи подготвяни планове, които през 2021 година доближават сумата 1.4 милиарда лева

Причината за растежа надали се крие в внезапно възстановяване на средата за вложения, а е по-скоро резултат от започване на отсрочени планове. Прави усещане въпреки всичко, че в листата има цели три трицифрени вложения в милиони, а това не се е случвало постоянно до момента. Нещо повече - четири от заводите са на напълно нови вложители, които са припознали България като подобаваща дестинация, в това число два от трите най-големи. Това включва плануваното произвеждане на електрически автомобили в Ловеч от Next.e.Go, както и желанията за цех за слънчеви панели край Хасково на AE Solar. И двата плана са на немски вложители и към момента не са почнали. Български компании пък стоят зад половината от плановете. Вижте. 4. Една от най-големите български IT компании - " Хаос ", се сля с немски съперник и ще пораства с финансиране от американски и немски фонд През годините " Хаос програмен продукт " стана забележима за необятната аудитория около получените награди " Оскар " и " Еми " за механически образни решения. Тази седмица към една от най-големите български софтуерни компании има бизнес вест - тя е част от класическо обединение и придобиване, през което евентуално става световен водач в бранша за рендъринг и 3D визуализации.
Реклама
Създаденото от Петър Митев и Владимир Койлазов сдружение се сплотява с друга компания от сектора - немската Enscape. А контролът в новото обединяване ще се държи от два фонда за дялови вложения - щатския TA Associates и немския LEA Partners. Никакви елементи като цена и дялове не са оповестени, само че в случай че се съди по интернационалните аналози,. 5. От началото на февруари общоприетите банкови преводи към този момент ще се извършват в границите на час Добре, да стартираме с ангажимента, че заглавието " Сбогом, мой скъпи RINGS " може да е леко подвеждащо. Системата за брутен сетълмент в действително време на Българска народна банка (по-популярна с британския си акроним RINGS), през която се вършат експресни банкови преводи, идващи в границите на деня, освен няма да изчезва, а и ще си остане гръбнакът на платежните системи в България.

Новото в действителност е, че след две седмици - от началото на февруари, елементарните левови преводи през системата БИСЕРА6 на " Борика " също ще се ускорят и, освен това освен в границите на работния ден, а когато и да е, в това число и през уикенда. Така действително за задачите на съвсем всички заплащания на множеството хора по-скъпата услуга да се превеждат пари през RINGS ще стане непотребна.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР