1 млн. лв. е предвиден за подпомагане по де минимис

...
1 млн. лв. е предвиден за подпомагане по де минимис
Коментари Харесай

МЗХГ: 1 млн. лв. е предвиден за подпомагане по де минимис на производители на аквакултури

1 млн. лева е очакван за подкрепяне по де минимис на производители на аквакултури в бюджета за тази година. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министрите на земеделието Стефан Бурджев и Атанас Добрев с представители на бранш „ Рибарство “. Основна тематика на полемиката бяха опциите за подкрепяне на бранша, който сега е в тежко състояние. Според представителите на бизнеса е добре да се намерения за държавна поддръжка и за другите подсектори (риболов и преработка).

На срещата бе разисквана тематиката и за възлагане ръководството на рибните запаси в язовирите - държавна благосъстоятелност и опцията за смяна в нормативната уредба. Според представителите на бранша е належащо да бъде премислено изменение в наредбата, като бъдат усъвършенствани периодите, за които се дават за стопанисване.

По време на полемиката беше подложен и въпросът за повишение успеваемостта на контрола и вероятни ограничения за понижаване на сивия бранш в бранша. Заместник-министър Добрев увери, че ще се спомага за организация на взаимни инспекции, с присъединяване на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), Българска организация по сигурност на храните и Министерство на вътрешните работи. Той уточни още, че ще се изследва и опцията за промени в ИАРА, за възстановяване на контролната активност. Аграрният заместник-министър акцентира значимостта да се изпращат сигнали за нередности и на тях да се реагира навреме, което ще способства за изсветляване на бранша.

Представителите на сектора откроиха потребността за засилен надзор на продажбата на риба, както и при вноса. Според тях това би повлияло за понижаване на сивия бранш. Те смятат още, че би било потребно обособяването на тържища и борси на артикули от лов на риба, което в допълнение ще способства за възстановяване на проследяемостта на предлаганите артикули.

Новата Програма за морско дело, риболовство и аквакултури, както и осъществяването на сегашната стратегия също бяха дискутирани по време на диалозите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР