1. Коментар | Последното лице на Румен Радев Година и

...
1. Коментар | Последното лице на Румен Радев Година и
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Последното лице на Румен Радев; Новият исторически компромис

1. Коментар | Последното лице на Румен Радев Година и половина след преизбирането му сегашният президент Румен Радев дефинитивно избра с какво да остане в историята. Българският държавен глава се подреди измежду маргинализираните в цивилизования свят поклонници на режима на съветския президент Владимир Путин, който през XXI век възпроизведе фашизма на Хитлер - с военното навлизане в Украйна през февруари предходната година и с вътрешния гнет против опозицията и всяка демонстрация на свободомислие и противоречие.В това отношение президентът не е изключително събитие на този пост. Бившият водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов също изкара два мандата, отдадени на " Големия шлем " от съветски енергийни планове в България и отдалечаване на страната от Европейски Съюз и НАТО. За разлика от Първанов обаче, както и от всичките си прародители, в политическата си кариера, почнала през 2016 година, Радев сподели разнообразни лица и изигра разнообразни функции, някои от които му осигуриха втория и финален мандат, а други трябваше да му обезпечат оставане в политическия живот на България, в това число с тестването на концепцията за президентска република. Радев, който по стичане на събитията стана президентът, управлявал най-дълго страната посредством служебните си държавни управления - близо две години,. 2. Новият исторически компромис През 2016 година актуалният съпредседател на Демократична България и един от водачите на обединението ПП-ДБ, Христо Иванов, като правосъден министър в кабинета " Борисов-2 " разписа конституционни оферти. Около тях беше реализиран консенсус от Реформаторския блок, ГЕРБ и Движение за права и свободи, наименуван от тогавашния водач на ДСБ Радан Кънев " исторически компромис ". Непосредствено преди гласуването на компромиса обаче Движение за права и свободи и ГЕРБ се отметнаха и оставиха надмощието на прокуратурата във Висшия правосъден съвет, а оттова и в съда. Главният прокурор продължи да бъде институционално безотговорен.

1. Коментар | Последното лице на Румен Радев Година и половина след преизбирането му сегашният президент Румен Радев дефинитивно избра с какво да остане в историята. Българският държавен глава се подреди измежду маргинализираните в цивилизования свят поклонници на режима на съветския президент Владимир Путин, който през XXI век възпроизведе фашизма на Хитлер - с военното навлизане в Украйна през февруари предходната година и с вътрешния гнет против опозицията и всяка демонстрация на свободомислие и противоречие.

В това отношение президентът не е изключително събитие на този пост. Бившият водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов също изкара два мандата, отдадени на " Големия шлем " от съветски енергийни планове в България и отдалечаване на страната от Европейски Съюз и НАТО. За разлика от Първанов обаче, както и от всичките си прародители, в политическата си кариера, почнала през 2016 година, Радев сподели разнообразни лица и изигра разнообразни функции, някои от които му осигуриха втория и финален мандат, а други трябваше да му обезпечат оставане в политическия живот на България, в това число с тестването на концепцията за президентска република. Радев, който по стичане на събитията стана президентът, управлявал най-дълго страната посредством служебните си държавни управления - близо две години,. 2. Новият исторически компромис През 2016 година актуалният съпредседател на Демократична България и един от водачите на обединението ПП-ДБ, Христо Иванов, като правосъден министър в кабинета " Борисов-2 " разписа конституционни оферти. Около тях беше реализиран консенсус от Реформаторския блок, ГЕРБ и Движение за права и свободи, наименуван от тогавашния водач на ДСБ Радан Кънев " исторически компромис ". Непосредствено преди гласуването на компромиса обаче Движение за права и свободи и ГЕРБ се отметнаха и оставиха надмощието на прокуратурата във Висшия правосъден съвет, а оттова и в съда. Главният прокурор продължи да бъде институционално безотговорен.

Днес, седем години по-късно, обединението ПП-ДБ пробва да прокара Исторически компромис 2.0, като задачата на обединенията в нея е да не разрешат ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж да се отметнат. Дали това ще се случи ще бъде ясно към края на тази календарна година. Но на този стадий несъмнено наподобява, че процесът стартира, а в него намерено са намесени интензивно досегашните отявлени бранители на основния прокурор - Движение за права и свободи и ГЕРБ. След разрива им с към този момент някогашния началник на обвиняването Иван Гешев двете партии, наподобява, се пробват да си запишат новаторски актив. Ако устремът им се резервира до края на годината,. 3. Саудитска Арабия се пробва да изпере имиджа си посредством спорта Кой е най-хубавият метод за изтриване на усещането, че една страна има проблеми със спазването на човешките права? Някои биха споделили полагане на старания за смяна, други биха избрали промяна в правосъдната система. За водачите на страните от Арабския полуостров обаче отговорът е различен - вложение на големи средства в спорта.

Големите вложения в даден спорт, които се вършат за изпиране на имиджа на една страна (sportwashing), не са нищо ново. Това е постоянно употребен метод от властнически водачи, които се опасяват, че ще бъдат запомнени с действителните си дейности, които постоянно включват потъпкването на човешките права и даже убийства на почтени хора. Последният подобен образец е напълно от скоро - международното състезание по футбол, което се организира в Катар. Мондиалът беше кулминационната точка на дългогодишна политика на емирството то да бъде свързвано с футбола, а не с, меко казано, бруталните връзки към служащите имигранти и хомосексуалните жители. На хоризонта се задава нов водач в това отношение - Саудитска Арабия. 4. Най-голям теч след " НАПлийкс ": Хакер разгласява персонални данни на 2.25 млн. клиенти на " Лев инс " Най-големият теч на данни в България от 2019 година насам, когато бе хакната Националната организация за приходите (НАП), и евентуално най-мащабният пробив в сигурността на частна компания. Такава оценка може да се направи на цялостния комплект от персонални данни на 2.25 млн. души, изпратени до пощата на " Капитал " и други медии от хакера (или хакерите), ползващ псевдонима " Емил Кюлев ". Той твърди, че те са добити посредством пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен доход в България " Лев инс ".
Реклама
В базата данни се съдържат три имена на кирилица и латиница, ЕГН, номер на персонална карта, адрес и в някои случаи мобилен номер. Данните евентуално включват и някогашни клиенти на " Лев инс ", а може би и към този момент умряли лица, тъй като ЕГН-тата доближават до 1914 година Архивите, разпратени към медии, са с дати от декември 2022 година и януари 2023 година 5. Соларен парк на братя Домусчиеви със лично ЕРП в Ловеч Ловешкият промишлен парк " Балкан ", който е ситуиран на площадката на тогавашния авто цех в града, е получил на 7 юли лиценз от КЕВР за опериране на затворена електроразпределителна мрежа и действително ще бъде изваден от обсега на " Електроразпределителни мрежи Запад " (преди " ЧЕЗ Разпределение " ). Това е първият сходен случай в България, откакто концепцията за " затворена електроразпределителна мрежа " беше стартирана през 2020 година в тогавашния проектозакон за индустриалните паркове, признат по-късно през 2021 година Главните му съперници тогава бяха електроразпределителните предприятия (ЕРП), като главното им несъгласие беше, че приемането на закона ще лиши бизнеса от опцията за избор на снабдител на ток. Но много по-реалистична причина беше терзанието им, че множеството от най-големите им потребители може да ги изоставен, като си обособят лични мрежи.

В случая най-малко към този момент не става въпрос за огромни потребители, а на първо място за, който също е утвърден от Комисията за енергийно и водно контролиране. Инвестицията в него е малко над 102 млн. лева, вложени в две писмено отделени централи в непосредствена непосредственост една до друга и обща мощ 106.2 мВт. Соларите заемат 716 дка, което е повече от половината територия на индустриалния парк (1315 дка).
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР