1. Хапвате сладки (или пикантни) храни малко преди времето за

...
1. Хапвате сладки (или пикантни) храни малко преди времето за
Коментари Харесай

5 причини да се чувствате изтощени: от десерта до… ваната преди лягане

1. Хапвате сладки (или пикантни) храни малко преди времето за лягане

Всички обичаме десертите (в края на краищата сме хора, не чудовища!), само че за съня ви може да се окаже пагубно, в случай че ядете сладко малко преди лягане. Изследване, оповестено в „ Джърнъл ъф Клиникъл Слийп Медисин “, откри, че повърхностният, разтревожен и пресечен сън постоянно се дължи на потреблението на храни, богати на наситени мастни киселини и захар. Пикантните лакомства преди да си легнете също не са целесъобразни, тъй като предизвикват киселини (извинявай, чипс, не довечера!). По мотив на това по кое време да приемате последното си за деня хранене нутриционистът Саманта Касети изяснява, че яденето малко преди сън е прекомерно евентуално да наруши нощната ви отмора. „ Ако се будите от време на време през нощта и не се наспивате добре, на другия ден няма да сте в положение да функционирате пълноценно “, споделя Касети и поучава да вечеряте минимум два часа, преди да се пъхнете сред завивките.

2. Изпивате една чаша вино допълнително

Всички знаем за изгодата от една-две чаши алено вино преди лягане. Но всичко, което е над това количество, ще наруши цикъла сън-бодърстване. Алкохолът може и да оказва помощ за по-лесно заспиване, само че дружно с това се отразява върху качеството на съня, като понижава етапа на бързите очни придвижвания (REM сън). Ако смятате да консумирате алкохол, най-добре обърнете една-две чашки към времето за вечеря, с цел да може тялото да го метаболизира, преди да се отправите към спалнята.

3. Вземате гореща вана или душ преди лягане

Кисненето в гореща вода може и да звучи като превъзходен свършек на дългия ден, само че си помислете добре, преди да сипете пяната във ваната. Експертите от Националната фондация за сън са безапелационни, че защото вътрешното ни тяло намалява температурата си с няколко градуса преди лягане, подготвяйки го за спокоен и облекчителен сън, горещата вода вечер по-скоро ще ни разсъни и ободри, вместо да ни приспи. Затова пропуснете мехурчетата във ваната или пък им се наслаждавайте по-рано вечерта.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР