1. Финансовият министър Асен Василев за ефекта от войната в

...
1. Финансовият министър Асен Василев за ефекта от войната в
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Асен Василев за ефекта от войната в Украйна, бюджета, еврозоната и реформите; Какво да правим с АЕЦ "Белене"

1. Финансовият министър Асен Василев за резултата от войната в Украйна, бюджета, еврозоната и промените в администрацията Асен Василев е министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете в новото държавно управление. Разговаряме за философията на бюджет 2022 и неговата визия за икономическата политика на страната в миг, в който първият независимо направен финансов проект на новото ръководещо болшинство е на финалната права в Народното събрание. През тази година страната възнамерява да преразпредели над 44% от Брутният вътрешен продукт, като за четвърта поредна година бюджетът ще е на недостиг (5.9 милиарда лева, или 4.1% от БВП), който ще бъде затрупан с още дълг. Планираният нов държавен дълг е в размер на до 7.3 милиарда лева, от тях 3 мрлд. лева са за рефинансиране на падежиращи излъчвания и за задачата страната ще излезе и на интернационалните пазари. Затова и главните рецензии към бюджет 2022 са, че излишно се разхлабва финансовата политика на страната, като се усилват настоящите разноски, които по-късно при потребност се свиват най-трудно. А един от рисковете от този ход е обвързван с желанието на България да одобри еврото през 2024 година - в случай че дефицитът излезе отвън Маастрихтските критерии или през разходната си политика страната в допълнение ускори така и така високата инфлация.

Другият противоречив миг е решението за растеж на оптималния застрахователен предел на 3400 лева и на сумата, върху която би трябвало да заплащат осигуровки земеделските производители - с 270 лева до 710 лева от 1 април. Бюджет 2022 залага и 35% растеж на разноските за вложения, само че тук упованията са, че няма време плановете да бъдат задвижени до края на годината, a неизползваните средства ще се пренасочат към друго. Още повече че това не е окончателният вид на бюджета за тази година - държавното управление се ангажира през юни да предложи актуализация, която да отрази част от новите политики на ръководещите и вероятно промени., преди Русия да влезе в Украйна. 2. АЕЦ " Белене ": в идващите 25 - 30 години България няма потребност от нова нуклеарна мощ, само че преди този момент би трябвало да реши какво ще прави в бъдеще с нуклеарната сила Има ли България потребност от АЕЦ " Белене "? Този въпрос още веднъж завладява общественото пространство през последните седмици и опълчва, общо взето, два лагера - " за " и " срещу ". Разделението е и политическо - от едната страна са Българска социалистическа партия, а срещу са демократичната общественост и министър-председателят Кирил Петков. Министърът на енергетиката Александър Николов пък деликатно споделя, че нуклеарната сила е част от бъдещето на страната, само че не на цената на голямата външна взаимозависимост от страна на Русия.

Предвид развиването на ВЕИ и други по-модерни планове, свързани с водород и предпазване на сила, нуклеарната технология наподобява доста по-скъпа, доста по-времеемка за реализация и призрачен сън от позиция на документи и последващото обслужване. Европейски Съюз от своя страна е много променчив в политиката си във връзка с нуклеарните мощности. След като в началото имаше консенсус срещу дълготрайното развиване на нуклеарна политика в границите на съюза, в този момент това е по-скоро тематика, по която всяка страна следва личния си народен интерес, в сравнение с да се преценява с Брюксел. Но въпросът, който би трябвало най-много да стои на дневен ред, е. 3. Промяната удари на дърво - горите може да са първата сфера, в която обещаната смяна няма да се случи Една " беззъба организация и шест държавни горски предприятия, които си вършат каквото си желаят, като това постоянно се употребява за политически цели ". Думите са на премиера Кирил Петков, а тематиката - горите, които бяха набелязани като един от целите на новото ръководство. Но са първата сфера, в която обещаната смяна най-вероятно няма да се случи.

Причината - политиката не желае да излезе от гората. А министерството на земеделието забави оптимално законопроекта, с който трябваше Изпълнителната организацията по горите да премине на послушание на Министерския съвет, като функционалностите се обрисува да бъдат много лимитирани. Реалният горски бизнес, съсредоточен в шестте държавни горски предприятия, ще остане под шапката на министерството, управлявано от Българска социалистическа партия, само че действително ще се движи от шефовете по места, които са едни и същи от години насам. 4. НИКМИ продаде за 10 млн. евро 4-звездния си хотел на белгийци за хъб на работещи номади Строително-хотелската компания НИКМИ продаде четиризвездния си хотел Suite на белгийската WorkNomads. Сделката за постройката в " Студентски град " е за 10 млн. евро и е финализирана предишния октомври. В резултат НИКМИ остава с петзвездните " Гранд хотел София " и " Милениум ". А Suite поема по много необикновен път.
Реклама
" Хотел Suite ще стане хъб за гъвкаво настаняване и общуване на работещи номади. Ще действа по хибриден модел - хотел и жилища с условия за co-working, офиси и голям брой благоприятни условия за отмора. Освен номадите, наети от компанията, той ще приема също посетители, клиенти и цифрови номади ". Това изясни за " Капитал " Катрин Мер, управител на компанията покупател " УоркНомадс ", запитана от " Капитал ". Според поясненията й България и бъдещият WN Lab ще са съществена база на WorkNomads - световна общественост за отдалечена работа, взаимно живеене и шерване на познания. 5. Лидерът в превоза - пловдивската ПИМК, към този момент е най-големият строител на жилища и не е част от картела, споделя притежателят ѝ Илиян Филипов Илиян Филипов е един от двамата съоснователи и притежатели на най-голямата автомобилна транспортна компания в България - ПИМК. Пловдивската компания в годините се разрасна и сега има голям брой дъщерни компании в орбитата си, които се занимават с всичко от бетоновъзли и кариери, до строителство, спедиция и даже жп транспорти. Общите доходи на групата надвишават 312 млн. лв. за 2020 година, а облагата е над 23 млн. лева За другите сдружения в групата работят над 1500 души.

ПИМК влезе в новините три пъти в последните две седмици. Първо, експлодира напрежението в Пловдив, където почитатели на футболния клуб " Ботев " хвърляха камъни по общината, искайки дотъкмяване на стадиона, който се строи от компанията. Тази седмица влезе дефинитивно в действие пакетът " Макрон ", който лимитира мощно българските превозвачи в бизнеса им в Европейски Съюз, като вкарва условия за връщането на камионите в страната по регистрация на всеки 8 седмици, връщането на водачите плюс заплащането им да е по ставките във финалната дестинация. Филипов беше един от гласовете от бранша, които обявиха, че фирмите ще се изнесат от България поради тази регулация. После пристигна нещастието с изгорелия ферибот в Йонийско море, на който се оказаха блокирани десетки камиони и водачи, има три доказани жертви, а някои от хората не престават да са в неопределеност. Интервюто с Филипов се състоя преди нещастието с ферибота и поради напрежението към обстановката не успяхме да довършим онлайн. От компанията обаче разясниха за " Капитал ", че не престават да оказват помощ на интервенцията по извозването на хората до България, а вредите от нещастието могат да доближат 20 млн. лева
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР