1. Азерската SOCAR се цели в една трета от българския

...
1. Азерската SOCAR се цели в една трета от българския
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Азерската SOCAR се цели в 1/3 от българския газов пазар; БНБ охлажда кредитния бум с по-високи задължителни резерви за банките

1. Азерската SOCAR се цели в една трета от българския газов пазар Българският газов пазар е на прага на нова огромна смяна. След като през предходната година " Газпром " спря доставките за страната, в този момент се обрисува, че на локалния пазар ще се появи нов огромен състезател.Покрай паниката от интернационалните срещи по самодейността на президента Румен Радев на 25 април в София и подписването на Меморандум за съгласие сред газовите оператори на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR), огромната, само че несъобщена вест на деня в действителност беше друга. А имено, че SOCAR евентуално ще стартира да доставя по 1 милиарда куб. метра газ годишно до България - колкото получава в този момент страната по контракта си с Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC). И още след месец има действителен късмет, несъмнено с по-добри цени. 2. Българска народна банка охлажда кредитния взрив с по-високи наложителни запаси за банките В опит да охлади кредитирането Българска народна банка прибягва за пръв път от над 15 години до най-силния си инструмент на паричната политика - повишение на % на наложителните минимални запаси (ЗМР), които банките би трябвало да поддържат. С решение от сряда ставката се повишава от 10% на 12%, което значи, че за всеки привлечени 100 лева банките ще би трябвало да държат близо 12 лева, подадени в Българска народна банка - действително сумата е малко по-ниска, защото и 50% от касовите наличия се признават за запаси. Промяната влиза в действие от 1 юли, а още преди този момент от 1 юни се повишава и процентът на ЗМР за привлечените средства от задгранични лица от 5 на 10%, a месец по-късно и за тях ставката ще стане 12%, което обаче има по-малък резултат, доколкото българските банки се финансират най-вече от локалния пазар.

1. Азерската SOCAR се цели в една трета от българския газов пазар Българският газов пазар е на прага на нова огромна смяна. След като през предходната година " Газпром " спря доставките за страната, в този момент се обрисува, че на локалния пазар ще се появи нов огромен състезател.

Покрай паниката от интернационалните срещи по самодейността на президента Румен Радев на 25 април в София и подписването на Меморандум за съгласие сред газовите оператори на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR), огромната, само че несъобщена вест на деня в действителност беше друга. А имено, че SOCAR евентуално ще стартира да доставя по 1 милиарда куб. метра газ годишно до България - колкото получава в този момент страната по контракта си с Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC). И още след месец има действителен късмет, несъмнено с по-добри цени. 2. Българска народна банка охлажда кредитния взрив с по-високи наложителни запаси за банките В опит да охлади кредитирането Българска народна банка прибягва за пръв път от над 15 години до най-силния си инструмент на паричната политика - повишение на % на наложителните минимални запаси (ЗМР), които банките би трябвало да поддържат. С решение от сряда ставката се повишава от 10% на 12%, което значи, че за всеки привлечени 100 лева банките ще би трябвало да държат близо 12 лева, подадени в Българска народна банка - действително сумата е малко по-ниска, защото и 50% от касовите наличия се признават за запаси. Промяната влиза в действие от 1 юли, а още преди този момент от 1 юни се повишава и процентът на ЗМР за привлечените средства от задгранични лица от 5 на 10%, a месец по-късно и за тях ставката ще стане 12%, което обаче има по-малък резултат, доколкото българските банки се финансират най-вече от локалния пазар.

По план този ход би трябвало да подейства ограничаващо на кредитната интензивност, защото понижава разполагаемия запас за разпределяне на нови заеми. В допълнение, тъй като ЗМР не се олихвяват, това повишава общите разноски за привлечения запас от банките и оттова основава тласък за повишаване на лихвите по заемите. Дали, по кое време и до каква степен тези резултати ще се проявят обаче е мъчно да се планува с акуратност, защото банките в България сега разполагат с много основна свръхликвидност и надлежно тласъците им да я пласират под формата на заеми също са обилни. 3. Историята на " Мелексис ": От полупроводниците на Живков до милиард чипове Чуждите вложители в България трайно са дефицитни, още по-редки са екземплярите във високотехнологичния индустриален бранш. Но един белгийски предприемач - Роланд Дюшатле, поглежда към страната още при започване на 90-те. Макар първо да е спънат от властта в приватизацията, той съумява да построи три предприятия, все с фокус софтуерни артикули за автоиндустрията.

Белгийската група гладко основава три обособени завода - през днешния ден " Сенсата ", ИМЕ и " Мелексис ", които в този момент имат оборот от над 1 милиарда лева годишно и над 6000 чиновници. И въпреки в това време да продава два от тях на световни играчи, вложителят си резервира и развива " Мелексис България ". След инвестиция от над 75 млн. евро през последните пет години от софийската фабрика годишно към този момент излизат по 1 милиард чипа, главно за гладната автоиндустрия. Или в резюме, в случай че Тодор Живков помпозно е разкрил завода за полупроводници в Ботевград, то от останките му. 4. Новите игрища на " Ботев " и ЦСКА трансформират бизнес модела на футбола Спортът е бизнес, даже от време на време футболът в България да наподобява оптимално надалеч от това. Всеки състезателен клуб в света разполага с три съществени канала за генериране на доход: марка, права и стадион (зала). От марката постъпленията идват посредством спонсорства, продажби на екипи, лицензиране на продукти. Приходите от права могат да бъдат няколко типа: телевизионни права (за излъчване), които включват присъединяване във вътрешни шампионати и интернационалните шампионати, или прехвърляния на играчи, което също включва прекачване на права. Приходите от стадиона са парите, които всеки отбор прибира, от наличието на почитателите на самите спортни събития, като нормално постъпленията се образуват от продажба на билети и абонаментни карти.
Реклама
Ето за какво първият нов стадион - този на " Ботев ", и вторият обещан - този на ЦСКА, са добър мотив за съпоставяне по какъв начин се употребява този актив. Инвестицията, която притежателите на ЦСКА ще създадат, най-малко на хартия ще бъде доста по-висока от държавната инвестиция в " Ботев ". С 16 хиляди седящи места, макар желанието на притежателите да оперират някои елементи на стадиона като музей, магазин с продукти за почитателите и ресторант целогодишно, мъчно може да се чака бърза възвращаемост на инвестиция от над 100 млн. лв.. И двата обекта обаче ще употребяват относително идентични източници на доходи. 5. Пешеходни направления и екопътеки в региона на Габрово: Какво да вършим в Предбалкана - хрумвания, направления, трендове По-бавно, потопени в природата, усещайки всичко със сетивата си, любопитни към локалните хора, техните истории, храната им. Така може да се опише един от ставащите все по-популярни типове туризъм - пешеходният. Двете години пандемия и последвалата икономическа и обща неустановеност ни помогнаха да стартираме да се оглеждаме за забавни места измежду природата, които не изискват самолетен билет, комплицирано обмисляне и дълги отпуски. Все повече хора започнаха да откриват забравени пътеки и направления за разходка в региона си и да търсят по-пълноценно прекарване на дестинациите, които са избрали. Тази наклонност се удостоверява и от статистиките - приключенският туризъм е най-бързо развиващият се туристически род в международен мащаб.

България не прави изключение от тази световна наклонност и притежателите на къщи за посетители из страната го удостоверяват. Много от тях означават, че все по-често имат гости, които не просто желаят да отседнат за няколко дни, а търсят прекарвания и занимания, с които да запълнят времето си. Едно от местата, които изпъкват с капацитет за деен туризъм у нас, несъмнено е.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР