1. Автопазарът в България: Расте, но колите над 20-годишна възраст

...
1. Автопазарът в България: Расте, но колите над 20-годишна възраст
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Автопазарът в България расте и старее; Активите на частните пенсионни фондове са почти 20 млрд. лв.

1. Автопазарът в България: Расте, само че колите над 20-годишна възраст по българските пътища доближиха връх, а цените вървят нагоре По доста аргументи - финансови, регулаторни и други, автомобилният пазар в България постоянно е бил по-особен и надалеч от трендовете в Европа и света. През предходната година световните трендове въпреки всичко бяха усетени и тук, най-много поради дефицита на чипове, който удари спирачки на доставките на нови и използвани коли и се отрази и на цените. Все отново локалните особености остават водещи за развиването на бранша. Новост е, че в последно време има разбърквания на дилърския пазар след няколко покупко-продажби и промяна на собствеността сред локални играчи, а упованието е пренареждането да продължи.

Ако има една наклонност, която остава непоклатима през годините, това е структурата на автопарка в България. През предходната година продължи да пораства делът на най-старите коли - тези над 20 години, както и колите с дизелов мотор, за разлика от множеството страни в Западна Европа. В същото време понижава делът на относително новите коли - тези до 5 години. Вижте. 2. Частните пенсионни фондове в подножието на 20-милиардния връх При пенсионното обезпечаване по план всичко би трябвало да се случва постепенно и системно, а внезапните промени и изненадите несъмнено не са мечтани. В идеалния случай вноските се натрупват и умножават с години. Ако се изходи от това, 2021 година би трябвало да не се брои за добра за бранша, защото беше изпъстрена с вести. През нея българските универсални пенсионни фондове (УПФ), където се обезпечават всички родени след 1959 година, излязоха от етапа, в която единствено натрупват средства, и започнаха да изплащат пенсии на първите си клиенти, достигнали нужната възраст. Въпреки че беше предстоящо, нужните законови промени по какъв начин да стане се случиха безусловно в последния миг. Освен това за пръв път от десетилетие имаше и промяна в собствеността на пенсионна компания - NN стана част от групата на белгийската KBC и се снабди с името на българската й банка ОББ. А също има и поръчка от нов състезател - " ДаллБогг: Живот и здраве ", последният лиценз за работеща компания в бранша е от 2009 година И, несъмнено, светът остана под сянката на коронавирус несигурността, а инфлацията в България доближи 7.8% в края на годината.

На този декор частните пенсионни фондове въпреки всичко регистрират относително сполучлива година. Активите на трите съществени вида схеми, ръководени от сдруженията, се повишават с 13% до 19.6 милиарда лева А това значи, че евентуално още през актуалното тримесечие, защото към момента се изплащат малко пенсии, а постъпленията единствено в УПФ от вноски приблизително месечно са над 140 млн. лева 3. Софийският център за услуги на компанията, която продава Coca-Cola в Западна Европа, ще се нанесе в комплекса Garitage. Сделката е най-големият наем на офиси за 2021 година Новината за най-голямата наемна договорка на офисния пазар през 2021 година пристигна в края й. От жилищно-офисния комплекс Garitage Park оповестиха, че са сключили наемен контракт с Coca-Cola. По-точно " Кока-Кола Юропасифик партнърс България " (ССЕР), в което работят над 1000 чиновници, е наело 9300 кв.м офис площи в четвъртата и най-нова офис постройка в комплекса. Договорът е 10-годишен. Компанията ще се нанесе на три от шестте етажа на постройката през януари 2023 година

Garitage Park Building D е постройка с 19 600 кв.м РЗП, която влезе в употреба през второто тримесечие на 2021 година Заедно със сегашните наематели новата договорка обезпечава 77% претовареност на постройката. Средната претовареност за четирите офис здания в плана е над 90% по информация на " Гаритидж парк ". ССЕР е вторият по величина наемател в комплекса след VM Ware с над 27 хиляди кв.м. От консултантската организация Avalant потвърдиха, че Втората по-обем е за 6000 кв.м в Sofia Office Center от Chaos Group, а третата - на 3300 кв.м в NV Tower, наети от GlobalFoundries. 4. Младата софтуерна компания с български съосновател Enview е купена за 71 млн. $ Шест години. Толкова време лишава на приключилите " Станфорд " сътрудници Красимир Пиперков и Сан Гънауардана да основат, развият и продадат основаната в Съединени американски щати компания за разбор на 3D геопространствени данни Enview. Срещу 71 млн. $ бизнесът им става част от американската компания Matterport, която основава цифрови модели на здания. Купувачът ще употребява технологията на Enview, с цел да разшири експертизата си за сегментиране на предмети в затворени пространства.
Реклама
Освен съоснователя Красимир Пиперков Enview има и друга връзка с България. В средата на 2020 година компанията получи най-голямата си финансова инжекция от 12 млн. $. Рундът беше воден от българския фонд BrightCap, който обезпечи 2.5 млн. $ от сумата. Историята ще откриете. 5. Няколко български компании към този момент имат лично произвеждане на бургери без месо Търсенето на храни без месо нараства с високи темпове по целия свят и това не е инцидентно. Изборът на растителни източници на протеини дава своя принос за разрешаването на четири основни международни казуса: човешкото здраве, изменението на климата, рестриктивните мерки върху естествените запаси, хуманното отношение към животните. За интервала от октомври 2019 година до септември 2020 година продажбите на заместващи месото артикули във Англия са били за над 502 млн. евро, а тези в Германия - близо 357 млн. евро, само че пък растежът на немския пазар е по-бърз, демонстрират данни на платформата Statista.

В България този пазар към момента е млад и се развива страхливо, само че търсенето пораства. Освен импорт към този момент има оферти за растителни бургери, създадени в страната. Това, което сплотява техните основатели, е, че те разчитат на търсене освен от вегетарианци и вегани, само че и от хора, които желаят да разнообразят менюто си. Целева група са и тези, които по разнообразни аргументи (най-често здравни) се стремят да понижат потреблението на месо. Особено настоящи са и флекситарианците (от flexible - еластичен, и vegetarian - вегетарианец), които се хранят с плодове и зеленчуци, само че не изключват напълно месото от своето меню. За други просто е съвременно. Ето някои оферти за.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР