1 806 са регистрираните безработни в община Кюстендил към края

...
1 806 са регистрираните безработни в община Кюстендил към края
Коментари Харесай

1 806 са регистрираните безработни в община Кюстендил към края на декември 2023 г

1 806 са записаните безработни в община Кюстендил към края на декември 2023 година, а нивото на безработица е 9.6 %, осведомят от Бюро по труда Кюстендил.

Дирекция „ Бюро по труда “ – Кюстендил обслужва общините Кюстендил, Невестино и Трекляно. Броя на записаните безработни лица към края на месец декември 2023 година по общини, е както следва:

Община Невестино – 37 регистрирани безработни лица, с ниво на безработица –8.6 %;

Община Трекляно – 5 регистрирани безработни лица, с ниво на безработица –4.1%.

За ДБТ Кюстендил общият брой регистрирани безработни понижава с 35 души, по отношение на предходния месец ноември 2023 година Спрямо аналогичния интервал на 2022 година броя на записаните безработни в ДБТ Кюстендил се усилва с 88 лица.

Причината за нарастването на броя на записаните безработни е привършване на заетостта по някои от стратегиите за претовареност и активиране на дейностите по активиране на неактивни лица, които да бъдат регистрирани в бюрото по труда, за включване в подобаващи образования и устройване в претовареност.

Равнището на записаната безработица през месец декември 2023 година е изчислена като дял на записаните в бюрата по труда безработни лица към стопански дейните лица, открити при Преброяване 2021 година

Структурата на записаните безработни лица по обучение през месец декември 2023 година, е следната:

С висше обучение 170 лица, или 9.20 % от общия брой;

Със приблизително обучение са регистрирани 611 лица, или 33.06 % от общо регистрираните;

С главно обучение са регистрирани 352 лица, или 19.05 % от общия брой регистрирани;

С начално обучение са регистрирани 715 безработни лица, или 38.69 % от общия брой.

През 2023 година по другите стратегии и ограничения за претовареност според Националния проект за деяние по заетостта и планове по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година и планове по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година са устроени в претовареност общо 157 безработни лица.

От 21 декември Агенция по заетостта започва банкет на заявки за образование с ваучери за придобиване на цифрови умения по основна подготвеност (КК) 4 „ Цифрова подготвеност “. Обучението ще бъде финансирано по Националния проект за възобновяване и резистентност.

В него могат да се включат безработни и заети лица, като фокусът ще бъде върху лицата в неравностойно състояние, тези без цифрова просветеност, лица от ромски генезис, лица с ниско ниво на обучение, с ниски/или без цифрови умения, по-възрастни лица и други.

Допустимите форми на образование са присъствена и отдалечена, като се планува погашение на стипендии и средства за транспортни разноски само за безработни лица, при положение на дневна присъствена форма.

Обучението ще се прави по образователна стратегия, одобрена от Министъра на труда и обществената политика. Продължителността му ще бъде не по-малко от 55 образователни часа за базово равнище(ниво 1 и 2 според DigComp[2]) и не по-малко от 45 образователни часа за приблизително равнище(ниво 3 и 4 според DigComp).Един учащ се има право да получи един ваучер за образование за придобиване на базово и един ваучер за приблизително равнище на цифрова подготвеност, като придобиването на приблизително ниво на цифрови умения ще става след добито базово ниво.

Всяко безработно или заето лице, което желае да кандидатства за приемане на ваучер за образование по КК 4 „ Цифрова подготвеност “, следва да попълни електронно заявление, което е налично на формалната страница на Агенция по заетостта.

В заявката за присъединяване лицето следва да попълни всички наложителни полета, да избере пожеланото от него образование, желания снабдител на образование, форма на образование, място и адрес на осъществяване на образованието.

След подаване на заявката, на посочения в него имейл адрес, кандидатстващият ще получи информация за номера, под който е регистриран в системата на Агенция по заетостта. При утвърждение на кандидатурата ще бъде публикуван електронен ваучер за декларираното образование, а при отрицание – лицето ще получи отговор с претекстовете.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР